JUKOM: MUP svojim postupcima podstiče nasilje i upotrebu sile

Kuća ljudskih prava i Beogradski centar za bezbednosnu politiku najoštrije su osudili poziv MUP-a upućen građanima da prijavljuju nasilje i blokadu puteva.
JUKOM: MUP svojim postupcima podstiče nasilje i upotrebu sile
Foto: 021.rs
U saopštenju Komiteta pravnika za ljudska prava - Jukom podseća se da MUP ima obavezu da omogući Ustavom garantovano pravo mirnog okupljanja, čak i kada skup nije prijavljen.
Zahtevaju da MUP i nadležne institucije, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, građanima omoguće uživanje prava na mirno okupljanje i da rade na deeskalaciji napete situacije kojoj su svojim postupcima doprinele.
"Obaveza policije je da spreči nasilje, a ne da svojim pozivom dodatno eskalira napetu situaciju i stvara atmosferu konfrontacije", ističu u saopštenju i ocenjuju da, umesto da građanima omogući da iskažu stavove, MUP svojim postupcima podstiče nasilno razbijanje mirnog okupljanja i upotrebu prekomerne sile.
 
Dodaju da se pozivom MUP produbljuju podele u društvu a Ustavom garantovano pravo postaje privilegija jedne grupe građana, dok građani sa drugačijim stavovima ne mogu računati čak ni na fizičku bezbednost.
 
"Pozivi da se prijavljuju registarske tablice građana koji će u subotu od 14 časova učestvovati u nenasilnim protestima, izjava ministra Vulina da će policija primeniti nasilje, saopštenja fantomskih organizacija koje pozivaju na uništavanje privatnih automobila demonstranata i poziv predsednika Srbije da se policija u subotu skloni, doprinose osećaju straha, pravne nesigurnosti i podgrevaju već uzavrelu atmosferu u društvu", poručuju u saopštenju.
 
Zaključuju da policija treba da čuva mir i bezbednost svih građana, a ne da se obračunava sa njima po nalozima političkih stranaka.
  • @Marija

    02.12.2021 20:36
    "Marija
    02.12.2021 • 13:47
    Kako je protest nenasilan ako me na silu sprečavati da prodajem?"

    Šta prodajete, gospoja?
    Evo ima praznih tezgi kod nas na Temerinskoj pijaci koliko voleš, dobrodošli ste.
  • Marija

    02.12.2021 13:47
    Pitam
    Kako je protest nenasilan ako me na silu sprečavati da prodajem?
  • aca b.

    02.12.2021 13:45
    SNS vs Srbija
    Vuciceva i SNS policija, tuce srpski narod, a ni vojska nista nije bolja
    Srbija ce biti oslobodjena od svih izdajnika !!! Dole diktator, dole SNS

    PS. MUP broji 50.000 ljudi sve sa spremacicama i administracijom, nemogu nam nista !!! Vise nas je !!!

    Ako budemo imali srece da rio tinto donese gradjanski rat, pa da zavrsimo sa ovim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.