RTS i RTV će se i naredne godine finansirati iz budžeta i taksi, poznato da li se menja ova naknada

Radio televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV) finansiraće se i naredne godine delimično iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta, piše u predlogu Vlada.
RTS i RTV će se i naredne godine finansirati iz budžeta i taksi, poznato da li se menja ova naknada
Foto: Pixabay
Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis prvobitno je predviđeno da se RTS i RTV delimično finansiraju iz takse, a delimično iz budžeta od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2021. 
Predloženom izmenom ovog zakona, privremeno se produžava uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa do kraja naredne godine.
Izmena se, kako piše u obrazloženju, a prenosi Nova ekonomija, donosi radi otklanjanja opasnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih servisa i obavljanje njihove osnovne delanosti. 
 
Predlaže se i da se ovaj zakon donese po hitnom postupku zbog potrebe otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanje njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.
 
Prilikom predlaganja ovog rešenja koje je ocenjeno kao "najcelishodnije",  pošlo se od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja.
 
Vlada takođe predlaže da se u Zakon o javnim medijskim servisima doda član koji propisuje da se za obavljanje osnovne delatnosti, "Radio-televizija Vojvodine" do 31. decembra 2022. godine delimično finansira iz budžeta Srbije.
 
Sadašnja visina taksa od 299 dinara na mesečnom nivou nije dovoljna da Javna medijska ustanova "Radio-televizija Vojvodine", nesmetano i u kontinuitetu obavlja svoju osnovnu delatnost, piše u obrazloženju. RTV će u 2021. godini ostvariti prihod od taksi za javni medijski servis u iznosu od 2,2 milijarde dinara.
 
Imajući u vidu da se visina takse za javni medijski servis neće menjati za 2022. godinu i da je za očekivati da će prihod od takse ostati na istom nivou, potrebno je predvideti da se pored takse, u 2022. godini, izdvoje sredstva u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu.
 
Za sprovođenje ovog zakona, kako piše u obrazloženju, obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije za 2022. godinu u iznosu od 900 miliona dinara. 
  • misko

    21.12.2021 09:24
    9 godinama ne gledam RTS
    ako su RTS I RTV propagandna glasila SNS i AV, neka ih oni finansiraju, nikako iz budzeta ili taksi koje placaju svi gradjani. Sa ovim cemo se nadam se pozabaviti uskoro.
  • Dm

    21.12.2021 08:28
    Do kada cemo finansirati AV televizije i njegove reklame?
  • Istok Zapad

    21.12.2021 07:16
    Samostalno finansiranje najbolje za njih, ukinuti takse što gradjani plaćaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.