Zapaljeni badnjaci u hramovima širom Srbije

Ispred Hrama Svetog Save i ove godine su tradicionalno, na Badnje veče, zapaljeni badnjaci, koji su prethodno osvećeni tokom službe koju je služilo sveštenstvo tog hrama, a predvodio vladika Stefan.
Zapaljeni badnjaci u hramovima širom Srbije
Foto: FoNet

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima je bilo dosta mališana. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, povodom božićnih praznika prisustvovao je paljenju badnjaka u Zvečanu, u porti Crkve Svetog Đorđa i porti Crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.

U svojim domovima ili crkvi vernici dočekuju Božić.
 
U Hramu Svetog Save večeras će biti služena ponoćna božićna liturgija, dok će svečanu božićnu liturgiju sutra od devet časova u tom hramu služiti patrijarh Porfirije.
 
Paljenje badnjaka i lomljenje česnice bilo je i ispred Hrama Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu, u organizaciji niške eparhije i gradske opštine Medijana, u prisustvu vladike niškog i sveštenstva.
 
Česnica je bila prečnika dva metra, a unutra su bila tri dukata.
 
Službu je predvodio vladika Arsenije.
  • Lajavi

    07.01.2022 00:33
    Sve naopako
    Nekada se Badnjak palio na ognjištu ujutru na Božić kada muško čeljade dođe u kuću i zvao se položajnik. Džarao je vatru uz povike "Koliko varnica toliko zdravlja, koliko varnica, toliko parica"..... i domaćica ga je darivala. Česnica se lomila uoči ručka, na Božić. Ovo danas sve naopako. Pale gume, česnicu lome na Badnje veče....
  • Miloš iz Zemuna

    06.01.2022 23:26
    pravoslavno bunilo
    Srbi su na jedan korak od toga da prinose žrtve paljenice svom bogu kao antički jevreji.
  • Vv

    06.01.2022 22:10
    Prestonica kulture
    Užas od pucnjave, smrada, buke i plamena. Zapalite za jednu noć omanju šumu hrastova. Vraćamo se u srednji vek. Srecan Božić svima koji večeras nisu naoružani pirotehnikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija