Srbija uvozi dodatne količine struje

Država će, zbog povećane potrošnje struje, obezbediti dodatni uvoz, rečeno je danas na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.
Srbija uvozi dodatne količine struje
Foto: Pixabay
"Zbog povećane potrošnje električne energije, a s obzirom na nedovoljnu proizvodnju u termokapacitetima nastalu zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, država će obezbediti dodatni uvoz električne energije", saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice Radne grupe.
Predstavnici Elektroprivrede Srbije naglasili su da je potrošnja struje u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura. 
Distributivni sistem je stabilan, manji prekidi nastaju zbog planiranih radova koji su neophodni radi prevencije kvarova, a prenosni sistem funkcioniše bez većih problema, naveli su predstavnici Elektrodistribucije.
 
Potrošnja prirodnog gasa je na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine, ali snabdevanje nije ugroženo, a isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji je stabilna, konstatovano je na sednici Radne grupe.
 
Na sastanku su učestvovali predstavnici Javnog preduzeća "Srbijagas", "Elektroprivrede Srbije", "Elektromreža Srbije", "Elektrodistribucije", "Naftne industrije Srbije", Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Javno komunalnog preduzeća "Beogradske elektrane", Grada Beograda, članovi Saveta AERS, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB "Kolubara", "Transportgasa", JP PEU "Resavica" i "Srbija kargo", navodi se u saopštenju. 
  • Seka

    25.01.2022 23:14
    Ne verujem
    Vojvodjanka bravo za komentar !!
    Nista im ne verujem!!
    Narod pamti !!
  • tarabic

    25.01.2022 13:59
    SVE CE TO NAROD PLATITI
    Svi su bili prisutni, baba Vanga im fali da proceni dokle ce trajati ledeni dani.
  • vojvodjanka

    25.01.2022 13:40
    Radna grupa ????
    Srbija još od početka zime uvozi el. energiju.
    Ovog trenutka uvozimo 780MW koji nam nedostaju a ukupna potrošnja a nam je 5671MW.
    Bilo je dana kada smo uvozili i preko 1000MW.

    Instalirani kapaciteti u Srbiji:
    TE 5171 MW
    HE 2936 MW
    TET 336 MW
    Ukupno instalirana snaga 8443MW od koje proizvodimo 4907MW
    ili oko 58% od raspoloživih kapaciteta.

    Imamo kapacitete koji mogu da zadovolje našu potrošnju i još da nam ostane nešto za izvoz a mi uvozimo el. energiju.

    Ekonomski Napredni Tigar
    Ova radna grupa sa ovom izjavom rešava problem ????
    Bravo Napredni !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.