Počinje gradnja novog gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

Evropska unija (EU) i Srbija finansiraju novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske čija gradnja počinje u utorak, a planirano je da se završi u četvrtom kvartalu 2023. godine.
Počinje gradnja novog gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske
Foto: Pixabay

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad–Bugarska biće, kako je saopštio EU info centar, finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Do sada je Srbija za taj projekat izdvojila 7,5 miliona evra. Gasni interkonektor povezaće Niš sa Sofijom, a projektovani kapacitet novog gasovoda omogućiće protok od 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.
 
Kako je predviđeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.
Novi gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji između Grčke i Bugarske će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdevanja.
 
Tim projektom će, takođe, biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala, Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.
 
EU za 2022. godinu priprema bespovratnu podršku za ceo energetski sektor Srbije u iznosu od 100 miliona evra, uključujući 49,6 miliona za ovaj projekat.
 
"Zbog znatno manjeg zagađenja životne sredine i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas dolazi kao opciono prelazno fosilno gorivo ka potpuno obnovljivim izvorima. Prelazak na prirodni gas bi omogućio gradovima i opštinama sa razvijenim sistemima daljinskog grejanja u Srbiji da izgrade visokoefikasne, male kombinovane sisteme za grejanje i proizvodnju električne energije", navedeno je u saopštenju.
  • Zebra

    31.01.2022 19:40
    Hoće li Rusi zavrnuti gas pre kraja zime?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija