Stojanović: Ne možemo se vakcinisati svaka tri do četiri meseca

To što su neke evropske zemlje ublažile mere protiv korone znači da misle su uradile sve što su mogle, rekao je za K1 televiziju farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta dr Radan Stojanović.
Stojanović: Ne možemo se vakcinisati svaka tri do četiri meseca
Foto: 021.rs
"Zemlje koje su donele takvu odluku imaju od 60 do 80 odsto vakcinisanog stanovništva i smatraju da je to dovoljna zaštita i da im maske nisu potrebne. Videćemo da li će se ta odluka pokazati kao ispravna. Ja na današnji dan mislim da je to dobra odluka. Ali, niko ne govori o tome da nisu ukinute sve epidemiološke mere. Distanca i nošenje maske u zatvorenom nigde nisu poništene", rekao je prof. dr Stojanović.
On je istakao i da je omikron soj kod ljubitelja vakcina izazvao razočarenje, a da su antivakseri osokoljeni. Ni jedni ni drugi, međutim, nisu u pravu. Zaražavaju se i vakcinisani i nevakcinisani, samo što prvi imaju blažu kliničku sliku u odnosu na nevakcinisane.
"Nijedna vakcina nije efikasna 100 odsto, a kada je reč o bezbednosti, imamo podatke da se ne očekuju nikakva spektakularna neželjena dejstva. Svakako, moramo to i nadalje pratiti u kliničkim studijama."
 
Što se tiče četvrte doze vakcine Stojanović je istakao da ne možemo da se vakcinišemo na svaka dva do tri meseca.
 
"To nikada nismo radili. Pojavljuje se i teorija da ćemo čestim davanjem vakcina iscrpeti sposobnost imunskog sistema da reaguje na odgovarajući način. Za to nema dokaza, to je još uvek samo teorija. Pitanje je i koje vakcine dajemo, jer su vakcine koje primamo napravljene za vuhanski soj. Promenio se virus, a vakcina nije. Kojim kategorijama građana dati buster dozu, još jedno je pitanje i mislim da će to biti stariji i osobe sa komorbiditetima. Razumljivo je sezonsko vakcinisanje, jednom godišnje. Primanje vakcine na tri do četiri meseca nije dobra strategija i tako se samo gubi poverenje u vakcine. Vakcine bez sprovođenja mera nemaju smisla", kaže dr Stojanović.
 
Prof. dr Dragan Delić kaže da se kod nevakcinisanih virus mnogo brže razmnožava i veća je mogućnost mutacija nego kod vakcinisanih.
 
"Vakcina daje zaštitu u cirkulaciji i limfnim žlezdama, ali ne i od toga da se virus ne zakači za respiratorne puteve. Možemo dobiti respiratornu infekciju iako smo vakcinisani. U bolnicama je šest puta više nevakcinisanih nego vakcinisanih pacijenata", kazao je dr Delić na K1 i dodao: "Važno je naglasiti i to da je osoba koje je imala vuhanski soj virusa korona mogla da zarazi dve do tri osobe, a sa omikronom može od deset do 14. Približili smo se zaraznosti morbila gde je taj broj oko 15."
 
Profesor Delić ističe da mu se ne dopada kako reagujemo na trenutnu situaciju.
 
"Za mene je neverovatno da se ovako indiferentno ponašamo u situaciji u kojoj nam dnevno umire 50 do 60 ljudi. Samo se setite koje smo osobe sve izgubili, izgubili smo jedan osrednji grad u Srbiji. I ko zna koliko ćemo ih još izgubiti. Sistem nam je preopterećen. Ne možemo da lečimo nekovid bolesnike. Ne sagledavamo postkovid sindrom, koliki je to problem. Italijani su već pokazali u prvim studijama da 40 odsto onih koji su preležali kovid imaju pad od 40 odsto u kvalitetu života. Da sam ministar zdravlja propisao bih obaveznu vakcinaciju za zdravstvene i prosvetne radnike", naglasio je dr Delić.
  • Marina Popovic

    03.02.2022 11:58
    7 meseci sam u Svedskoj i niko ne nosi maske. Maska nemoze zaustaviti zrak a i vrabci znaju da sa zrakom ulaze i izlaze bakterije mikronske velicine. Nema ultra filtracije sa maskom. Amen.
  • @sugradjanka

    03.02.2022 11:57
    Nisam se vakcinisao i ne planiram, ne treba mi podrska drugih. Roditelje i babe i dede sam savetovao da se vakcinisu jer smatram da je za njih pametno. U sta ja spadam onda?
  • Lazo

    03.02.2022 11:24
    @Sugrađanka
    "Mogu da razumem da svi imamo slobodu izbora da li cemo se vakcinisati ili ne, ali ne razumem potrebu antivakcinasa da druge ubedjuju da se ne vakcinisu."

    Isto bi se to moglo reći i za one koji veruju u vakcinaciju. Anti-vekseri veruju da su vakcine štetne i žele da pomognu drugima da se ne truju.

    Vakcine ne sprečavaju zarazu, a vakcinisani takođe završavaju u bolnici i umiru. To što vakcine drastično smanjuju procenat teških slučajeva, umesto da su 100% ili 90%, je za mnoge ljude dokaz da ,,tu nešto nije uredu" i da ih ,,lažu". Mase su uglavnom matematički nepismene.

    Mediji i političari puno lažu i manipulišu i kod nas i svuda u svetu i sada i unazad decenijama. Izgubljeno je poverenje i sada se plaća ceh toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija