Šabić: Tužilaštvo po svemu sudeći prikriva da je prijave protiv Vučića i Vulina odbacilo bez provere

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić izjavio je da tužilaštvo pogrešno tumači Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
Šabić: Tužilaštvo po svemu sudeći prikriva da je prijave protiv Vučića i Vulina odbacilo bez provere
Foto: Medija centar Beograd

Šabić je ocenio da tužilaštvo uskraćivanjem informacija o postupanju u slučajevima u kojima je odbacilo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Aleksandra Vulina grubo krši prava javnosti.

On je naveo da tužilaštvo "učestalim i očigledno pogrešnim tumačenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a s tim u vezi i Krivičnog zakonika, pretvara ta dva instrumenta zaštite javnog interesa u puka sredstva za politikantske igrokaze".
 
Prema njegovim rečima, te igrokaze vlast organizuje u dnevnopolitičke svrhe. 
Rekao je da je "pravo i dužnost tužioca da samostalno oceni osnovanost svake krivične prijave i shodno tome da je, ako nađe da je neosnovana, odbaci".
 
"Ali nesporna je i njegova obaveza da javnosti da mnogo više informacija nego što su fraze 'predmet je arhiviran' a sve preko toga 'nije informacija od javnog značaja' ili 'ne postoji interes javnosti da zna'", naveo je Šabić.
 
Naglasio je da "javnost u ovom, kao i u svakom drugom slučaju, ima pravo da zna kako je došlo do odluke, na osnovu kojih relevantnih činjenica, da li je, odnosno, koje radnje je preduzimalo da bi te činjenice utvrdilo": "Tvrdnje tužilaštva da to 'ne predstavlja informaciju od javnog značaja' ili da 'ne postoji interes javnosti' su apsurdne i u direktnoj suprotnosti sa izričitim odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama".
 
Rekao je da taj zakon predviđa da je informacija od javnog značaja "svaka informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna".
 
Naveo je da taj zakon ima i član koji sadrži pretpostavku da javni interes uvek postoji a da je organ vlasti, ako misli da u konkretnom slučaju nije tako dužan da to i dokaže.
 
"Budući da to očito nije u mogućnosti, tužilaštvo uskraćivanjem informacija po svemu sudeći prikriva činjenicu da je krivične prijave odbacilo a da radi provere navoda iz prijava nije preduzimalo ništa", rekao je Šabić.
 
Ukazao je i na mogućnost lažnog prijavljivanja.
 
"Ako je tužilaštvo lako i brzo našlo da je sasvim očigledno da 'ne postoje obeležja bilo kog krivičnog dela' onda se nameće zaključak da su lica koja su te krivične prijave podnela izvršila krivično delo lažnog prijavljivanja", naveo je.
 
Funkcioneri Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista, Miloš Vučević i Đorđe Komlenski, prošle godine su podneli krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina, zbog svega što je o njima objavljeno i rečeno u vezi sa klanom Veljka Belivuka.
  • Ma

    07.02.2022 14:18
    Da
    Svi znamo da bas ima "potkrepljivih dokaza" za njihovo privodjenje i pritvaranje, a i zadrzavanje da ne bi uticali na svedoke. I osudu, naravno! Ne samo oni, vec i neki clanovi njihovih porodica su u igri! Ako hocemo da se pravimo naivni, evo jedne recenice koja otkriva rupu na saksiji: "dok je vucic predsednik i dok je vulin ministar policije postoje veoma male sanse da ih privedu na 'resetanje'"!
  • Darko

    07.02.2022 11:30
    Ne verujem da bi tako nešto uradilo tužilaštvo.
    Pa zna se da tamo rade profesionalci od moralnog integriteta koji su nezavisni u odlučivanju.
  • Deda Joca

    07.02.2022 11:24
    Igrokaz
    Nema tu "tužilaštvo" šta da radi! Uz "krivične prijave" stigao je scenario farse koji je plod bahate klike na čelu sa Vučićem, a "tužilaštvo" se saamo vlada...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.