Izjave po kojima ćemo ih pamtiti: Tako su u skupštini govorili Kebara, Langura, Bakarec...

Prošli saziv Skupštine Srbije, 12. po redu od uvođenja višestranačja, pamtićemo po odsustvu opozicije i monolitom sastavu - čak 188 poslanika SNS-a sedelo je u skupštinskim klupama.
Među njima i veliki broj mladih poslanika, poniklih u naprednjačkoj Akademiji za mlade lidere, koji su javnost često zabavljali sricanjem napisanih govora i idolopokloničkim odnosom prema jednom čoveku. 
 
Istinomer je sačinio pregled onoga šta su govorili narodni poslanici u pretodnih godinu i po i po kojim izjavama ćemo ih pamtiti.
Suva statiska kaže da je 12. saziv Skupštine Srbije, koji je raspušten na Sretenje, zasedao 136 dana, održao 67 sednica i doneo 265 zakona. 
 
Svima koji su makar jednom gledali prenos skupštinskih zasedanja poznata je i sledeća praksa – poslanik se javi da priča o nekom zakonu, a onda ospe paljbu po političkim protivnicima.
 
Kao što su se takmičili ko će više i originalnije da "pljune" po bivšoj vlasti, poslanici Srpske napredne stranke istovremeno su se bezrezervno divili stranačkom šefu i predsedniku Srbije. 
Gnjido, lopove, pseto…
 
Utisak je da su se u vređanju političkih oponenata naročito isticale bivše poslanice iz Srpske napredne stranke. Među njima i mlada naprednjačka nada, Nevena Đurić, koja je široj javnosti postala poznata nakon što je u jednoj emisiji na RTS-u, bez uzimanja daha i ne birajući reči, omalovažavala i vređala sagovornike iz opozicije. Jedna njena izjava o Draganu Đilasu ušla je u "Dnevnik uvreda".
 
"O tebi će govoriti kao o srpskoj sramoti, o lopovu koji je urnisao narod, debelo profitirao i najbezobzirnije lagao, izazivao sukobe i probleme, ‘preko leševa gazio’ da se dočepa kožne fotelje, narod doživljavao kao niže biće nad kojim treba da vlada i koji treba da pljačka! Gnjido!" 
 
Spremnost Nevene Đurić da se bez skrupula verbalno obračuna sa opozicijom nije ostala nezapažena. Nakon što je izabrana za potpredsednicu stranke, njeno ime se našlo i na izbornoj listi "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" za predstojeće parlamentarne izbore i to na visokom 18. mestu, iznad naprednjačkih veterana Aleksandra Martinovića i Vladimira Đukanovića.
 
Tri mesta ispod nje na izbornoj listi za poslanike je Sandra Božić, koja se u prethodnom poslaničkom mandatu takođe dokazala u veštini izlivanja otrova po političkim neistomišljenicima. Istinomer je zabeležio njenu izjavu u kojoj se obrušava na Mlađana Đorđevića, predsednika pokreta Oslobođenje.
 
"Ovo pseto Đilas nije izgleda čvrsto vezao pa se otrgao sa lanca! Jeftine fore, unovčenog kuma, koji dok žvaće najskuplji kavijar planira kako da opet orobi građane Srbije! Jasno je da si pseto najvećeg lopova u Evropi i šire i zato aport i neka te vlasnik vakcinise protiv besnila."
 
U "Dnevniku uvreda" mesto je našla i izjava njihovog stranačkog kolege Marka Atlagića, koji je sa skupštinske govornice često iznosio primitivne uvrede ne samo na račun predstavnika opozicije, već na račun bilo koga ko bi se usudio da kritikuje vlast. Između ostalih i na račun Sergeja Trifunovića i to citirajući dramaturškinju Biljanu Srbljanović, iako sa njom, kako je rekao, ne deli političke vrednosti.
 
"Neoprani, lažljivi Sergej. E, to vam je taj vođa. Uvek bio podmukli lažov, uvek mi se ulizivao, bio zlatna medalja u uvlačenju u dupe. Uvek lagao, uvek smrdeo, uvek se grabio za novac, obrok i piće. Nikada se nije pravo, uvek je varao kolege’, završen citat. Zato i nije čudo što ga narod zove, izvinite, ali ja ću zaista demonstrirati, kaže: ‘Jedan gram za odmah, a dva grama za poneti’. Prema tome, nije ni čudo što je izgovarao ovakve gnusne reči."
 
"Predsedniče, veliki čoveče i Srbine pre svega"
 
Poslanici vladajuće stranke takođe nisu propuštali priliku da javno iskažu ljubav prema Aleksandru Vučiću.
 
Jedna izjava ljubavi mladog Janka Langure bila je naročito nadahnuta i poetična.
 
"Koliko god bilo teško i koliko god kerovi lajali, izmišljali i lagali, Aleksandar i Andrej Vučić kao i njihovi roditelji, deca, i svi mi imamo na koga da budemo ponosni i na koga da se ugledamo, imamo ispred sebe, hrabre, poštene i najveće patriote, ponosne Srbe, koji se ne sklanjaju i ne beže od problema, pritisaka i koji nikada ne pristaju na ucene! Imamo Aleksandra koji je svojim radom, trudom, znanjem i umećem dobio apsolutno poverenje građana i koji je do sada nebrojeno puta to poverenje i opravdao! Predsedniče, veliki čoveče i Srbine pre svega, srpski narod Vas moli da prebrodite i ove najjadnije napade neljudi predvođenih Đilasom, Marinikom, Jeremićem i sličnima koji bi za vlast prodali svoju zemlju kao što već jesu i kao što bi opet i koji bi da unište sve što ste godinama gradili, radili i što će tek biti urađeno, jer Srbija jedino Vas ima, i Srbija jedino Vama veruje!" 
 
Langurin stranački kolega Predrag Rajić ustvrdio je da je Vučić "najbolji srpski vladar sasvim sigurno od kneza Mihajla Obrenovića na ovamo, verovatno i duže", dok je poslanica SNS-a Ljiljana Malušić briljirala izjavom "naš predsednik nije fašista, to je najveći demokrata kog je izrodila ova zemlja".
 
Drugom tvrdnjom, poslanica Malušić je pokazala da joj nije baš najjasnije koje su nadležnosti skupštine i šta joj je u opisu posla. Zbog toga je za neverovatnu izjavu da "Narodna skupština nema veze s izborom republičke tužiteljke Zagorke Dolovac", od Istinomera dobila ocenu "kratke noge".
 
Mi promovišemo dijalog, opozicija pravi probleme
 
Od poslanika SNS-a Vladice Maričića čuli smo da Srbija od 2014. vodi uspešnu borbu protiv korona krize, a od njegovog stranačkog kolege Luke Kebare da je opozicija koristila demokratičnost SNS-a da uništava inventar u Skupštini:
 
"Često se nama spočitava kako smo mi ti koji sputavamo demokratiju, da smo mi krivci za nekakvo nepostojanje parlamentarizma u Srbiji. Takozvano. Dame i gospodo, upravo je Aleksandar Vučić i upravo SNS insitiraju na tome da mi moramo da razgovaramo sa svima, mi smo ti koji promovišemo dijalog. (…) Pa sećamo se ovde kako je u prošlom sazivu parlamenta imali smo mnogo problema sa opozicijom. Konkretno, neki predstavnici opozicije, neki njihovi poslanici su uništavali inventar u Narodnoj skupštini. Oni su remetili rad čitavog ovog parlamenta. I mi smo to dopustili, samo zato da bi pokazali da smo mi ti koji insistiramo na demokratiji. Pa neki naši poslanici su bili i fizički napadani."
 
Poslanik Vladimir Đukanović tvrdio je da je SNS stranka u kojoj važi pluralizam mišljenja, branio javne funkcionera od pretpostavke da su kriminalci i izmena Zakona o sprečavanju korupcije. Govorio je i o napuštanju Tvitera i političkog života (sa Tvitera je otišao, pa se opet vratio, dok politički život ne može da napusti zbog "borbe za neku lepšu Srbiju"):
 
"Za početak, napustiti Tviter kao najekstremniju zločinačku platformu na kojoj savremena Kominterna i njeni aktivisti brutalno vređaju svakog neistomišljenika. Neka se sami na istoj ujedaju. Lagano to činiti i s Fejsbukom i tražiti alternativu Guglovim proizvodima."
 
"Elem, iks puta mi je došlo da sve napustim i da više nemam nikakve veze sa političkim životom u Srbiji. Da budem iskren, nemam pojma šta me je zadržalo da to ne učinim. Valjda kada vidiš da se grade putevi, fabrike, da dolaze investicije, bude ti žao da borbu za neku lepšu Srbiju, kojoj svi težimo, tek tako ostaviš."
Prepevi Bakareca
 
I poslanik Nebojša Bakarec, koji je u SNS preleteo iz DSS-a, imao je nekoliko hit izjava:
 
"Pod nebesima što sjaju, sedam za vladare patuljaka u dvoru njihovom kamnom, devet za smrtne ljude koje smrt čeka na kraju, jedan za mračnog gospodara na njegovom prestolu tamnom u zemlji Mordor gde senke traju. Jedan prsten da svima gospodari, jedan da za svima seže, jedan prsten da sve okupi u tami sveže. U zemlji Mordor gde senke traju nećemo dozvoliti da Sauron Đilas pretvori Srbiju u Mordor. Pobedićemo mafiju, odbranićemo Vučića i Srbiju."
 
"Tamne mrlje prošlosti/ Na Đilasovoj beloj košulji/ Veš mašina budućnosti/ Nikad neće oprati." 
 
Jednako "krindž", što bi rekli mladi, bila je i izjava Bakareca o sopstvenom autorskom tekstu o Siniši Kovačeviću, kada za sebe kaže "plešem kao leptir, ubadam kao osa, pišem kao kalašnjikov".
 
Istinomer izdvaja još dve izjave Marka Atlagića. Prva bi mogla da bude i klasična izjava ljubavi da nema element ‘nije se desilo’, dok je drugom pokazao da se "razume" i u alhemiju.
 
"Pogledajte grafite po gradovima Srbije, već ih možete u desetinama naći. Glase – Što je više kleveta i laži, Vučić nam je miliji i draži." 
 
"Kada govori o zlatnim zubima, on mora da zna da su Hrvati u Jasenovcu svu zlatninu pokupili od Srba, od Jevreja i Roma. Njihove zlatne zube, pravili dijamante. Od tih dijamanata ustaše su iznele jedan deo, odneli sa sobom, a drugi deo ostao je na Kapitolu."
 
I Atlagić, i Bakarec, i Đukanović ponovo se nalaze na izbornoj listi SNS-a za predstojeće parlamentarne izbore. Kebare i Langure nema.
  • Инспектор Вишекруна

    20.02.2022 10:47
    Кебара и Лангура
    Јако ниско на листи кандидата за посланике. Велики блам је такве људе довести за говорницу скупштине. Својевремено је Бабић склоњен из "глупштине" након ваздуплохова и сличног, али на бољу функцију!
    Ако и ова двојица прођу тако....
  • Roditelj

    20.02.2022 10:17
    @.
    Mi smo takođe pink i hepi stavili pod roditeljsku kontrolu!
    Pa to je jezivo šta može da se vidi i čuje od ranog jutra, tokom celog dana!
    To je sramota što nadležne institucije ne reaguju, šta dozvoljavaju da utiče na našu decu!
  • Gojko

    20.02.2022 09:39
    Gojko
    Pitam se koce ove mlade ljude zaposliti kada im se raspadne sns sekta...? Omladinci u zivotu je sve prolazno a pogotovu politicari! Trebate ziveti u svojoj drzavi a kako cete...?!!! Pitam se i kosu vam roditelji koji vas prljaju na pocetku zivota?!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.