Kamionima srpskih prevoznika konačno dozvoljeno da napuste Ukrajinu

Kamioni srpski prevoznika, koji su četiri dana bili blokirani na graničnom prelazu Đakovo u Ukrajini, počeli su da prelaze granicu prema Rumuniji, saopštila je Privredna komora Srbije.
Kamionima srpskih prevoznika konačno dozvoljeno da napuste Ukrajinu
Foto: 021.rs (ilustracija)

"Zahvaljujući diplomatskim naporima, Ambasade Srbije u Кijevu kao i Ambasade Ukrajine u Beogradu i aktivnostima Privredne komore Srbije, naši vozači počeli su da prelaze granicu s kamionima i robom na graničnom prelazu Đakovo", rekao je direktor Sektora PКS za internacionalizaciju Mihailo Vesović.

Vesović očekuje da će svi kamioni srpskih prevoznika u što skorije vreme preći ukrajinsku granicu i vratiti se u Srbiju.
Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić izjavio je da oko 50 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija nije moglo da pređe iz Ukrajine u Rumuniju i danima su bili na graničnom prelazu.
 
On je napomenuo da se još ne zna šta će biti sa četvoricom vozača koji su za Rusiju krenuli preko Poljske, ali su umesto preko Belorusije, kako je rekao, zalutali na teritoriju Ukrajine.
 
"Tamo su već nekoliko dana i trebalo bi da ispregovaramo da se i oni što pre bezbedno vrate kući", rekao je Mandić
 
Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović izjavio je da su veliku stvar učinili Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Privredna komora Srbije, ambasador Srbije u Rumuniji i posebno ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič, koji ga je lično zvao i obavestio ga.
 
"Nadam se da više neće biti problema s prevoznicima", rekao je Jovanović i dodao da su to vozači koji su prevozili robu iz Belorusije i Rusije.
 
Prva četiri kamiona su prošla granicu i ušla u Rumuniju nešto posle 15 časova, rekao je generalni sekretar poslovnog udruženja Međunarodni transport Aleksandar Spasić i dodao da to udruženje ima informacije da će svih oko 50 kamiona biti pušteno da pređe u Ukrajinu i da će taj problem biti rešen.
 
"Moramo biti strpljivi jer carinjenje neće ići brzinom kojom se nadamo. Ali je važno da je posle nekoliko dana taj proces započet. I da će kamioni naših prevoznika polako krenuti preko teritorije Rumunije ka Srbiji", naveo je ambasador Srbije u Bukureštu Stefan Tomašević.
  • Bujke

    01.03.2022 17:36
    Namćor
    Ne volim ga ali sa siguran da je ovoV sredio
  • Nidza

    01.03.2022 17:32
    Tamo ici tek po oslobodjenju. Prvo planiram sa porodicom da obidjem predivan Izmail, pa Odesu, naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija