Mihajlović: Država još nije razmatrala eventualni otkup ruskog dela NIS-a

Potpredsednica Vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država još nije razmatrala eventualni otkup ruskog udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS).
Mihajlović: Država još nije razmatrala eventualni otkup ruskog dela NIS-a
Foto: 021.rs

Mihajlović je tako odgovorila na pitanje novinara na Kopaonik biznis forumu da li će država otkupiti udeo od Gasproma i da li je do sada bilo reči o tome. 

Kaže da Srbija dobija gas iz dva pravca i da bismo bili u velikom problemu u ovoj situaciji da je ostao samo pravac preko Ukrajine i Mađarske. 
 
Podsetila je da je u Srbiji izgrađen gasovod Balkanski tok i da gas dobijamo preko Bugarske.
"Imamo napunjeno skladište gasa Banatski dvor i za sada stvari funkcionišu. Ako dođe do drugih problema i prestane dotok gasa, imamo mogućnost korišćenja Banatskog dvora, supstituciju gasa drugim energentima ili da kupimo gas od drugih skladišta u Evropi", navela je Mihajlović.
 
Poručila je da ne misli da će privreda i građani ostati bez gasa i da za sada stvari funkcionišu.
 
Ruska kompanija "Gasprom njeft“ poseduje 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS-a, dok je 29,87 odsto akcija u vlasništvu Srbije.
 
Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima. Akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi.
  • Dejan

    09.03.2022 23:03
    @NS ja
    Rusi kupise NIS za 400 miliona$, nis je samo prosle godine napravio dobitak od 200miliona dolara. Kada pogledas da 25% dobiti isplacuju kao dividendu znaci da samo od dividende na poslednju godinu su vratili ~30 miliona $ nazad matici. U periodu od 2012 do 2014 kad dolar bese 80dinara, NIS je isplatio dividende u visini od 200 dinara sveukupno, sto mu dodje 2.5$ po akciji. Gasprom ima 92 miliona akcija sto znaci da su u ove tri godine isplatili nazad matici vise od 200 miliona $.
  • Nemanja

    09.03.2022 11:29
    Midnight Oil
    Ne treba ga otkupiti nego nacionalizovati i sledeći dan prodati Standard Oilu za dolar.
    Rusi najureni, država pod patronatom Rokfelera, a sve bez i jednog političkog poteza, čist biznis.
  • Zare

    09.03.2022 09:03
    Treba im naplatiti pricinjenu stetu i podici cenu rudne rente u toj meri da im se vise ne isplati rovarenje po Vojvodini. Pre svega dosli su tu prevarom uz pomoc rusofila Kostunice koga zabole za Vojvodinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.