Glasovi sa strane o ratu u komšiluku: Može li Rusija preko Srbije izazvati nestabilnosti na Balkanu?

Rusija će verovatno proširiti konfrontaciju sa Zapadom pritiskanjem Srbije da destabilizuje države Zapadnog Balkana, smatraju lideri Kosova i član predsedništva BiH Šefik Džaferović.
Oni su u intervjuima za Gardijan pozvali EU i NATO da ubrzaju svoj pristup zahtevima za članstvo balkanskih zemalja i da pojačaju odbranu od ruskog mešanja.
 
Premijer Kosova Aljbin Kurti upozorio je da je "u interesu Ruske Federacije da ima nova ratišta jer ne žele da se vrate miru".
 
Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da će "Rusija destabilizacijom Zapadnog Balkana nastojati da destabilizuje celu Evropu", dodajući da Moskva koristi "Srbiju da ugrozi demokratske vrednosti".
Džaferović je rekao da je BiH posebno podložna ruskom mešanju jer Milorad Dodik preti povlačenjem bosanskih Srba iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH, "u stvari cepajući Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat 1995.".
 
"Dodik pokušava da iskoristi činjenicu da je pažnja zapada usmerena na Ukrajinu. Njegovo ponašanje ohrabruje Rusija, koja uvek želi da pokaže da može da destabilizuje 'slabu tačku' EU i NATO. Zapadne vlade treba to da shvate mnogo ozbiljnije i da se aktivnije i snažnije angažuju u BiH i celom region", ocenio je Džaferović.
On je dodao da su ovo "mračni dani za Evropu i ceo svet" i da je "sličan užas" bio u BiH 1990-ih godina.
 
Predsednica Kosova je rekla da se pokazalo da smirivanje autokrata kao što su ruski predsednik Vladimir Putin ili predsednik Srbije Aleksandar Vućić ne funkcioniše u Ukrajini.
 
"Rusija će verovatno koristiti ili Baltik ili Zapadni Balkan, ili oba regiona, da podigne tenzije i proširi krizu na međunarodnom planu", kazala je Osmani.
 
Ona je dodala da ono što se dešava u Ukrajini podseća na "veliku cenu koju su morali da plate za svoju slobodu" i da "nijedna cena nije previsoka za odbranu demokratije".
 
Kurti je izrazio zabrinutost da što duže traje rat u Ukrajini veće su šanse da će se preliti na Zapadni Balkan, kako je ocenio, zato što je u interesu Rusije da ima nova ratišta.
 
"Putin i dalje smatra da je NATO intervencija na Kosovu najvažniji skorašnji međunarodni pojedinačni događaj. On želi da država Kosovo propadne kako bi pokazao da je uspeh NATO-a bio privremen, kao u Iraku i Avganistanu", izjavio je kosovoski premijer.
 
Gardijan navodi da Srbija održava "delikatan balans između svojih evropskih težnji i bliskih kulturnih i političkih veza s Rusijom".
 
"Beograd je jedino mesto u Evropi sa protestima podrške Putinu, sa političarima koji kažu da podržavaju agresiju. Oni su jedina zemlja u Evropi koja se nije uskladila sa sankcijama EU. Upravo suprotno - povećali su broj letova iz Beograda ka Rusiji", rekla je Osmani.
 
Kurti je ocenio da je "neutralnost stavljanje na stranu agresora", i istakao da se ne može biti neutralan "između vatre i vatrogasca". Podsećajući da je Srbija dobila osam borbenih aviona MiG-29 od Belorusije i šest od Rusije, Kurti navodi da "donacije od Rusije dolaze sa cenom".
Nasuprot tome, od izbijanja rata u Ukrajini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je poručio da će Srbija čuvati mir, kao i da je važno to što Srbija ne učestvuje ni u kakvim sukobima.
 
Između ostalog, prokomentarisao je i izjavu predsednika prištinske stranke Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je rekao da će "Beograd biti bombardovan ako samo jedan vojnik uđe na Kosovo i Metohiju".
 
"Hoće on da nas bombarduje ili neko drugi? Nemam komentar na besmislice i gluposti, ali po tome dovoljno videti šta je to što Srbiji žele. Srbija će da čuva mir i stabilnost, to je za nas najvažnije. Fabrike, putevi i pruge su naša snaga. Naša snaga je i naša vojska, a ona će biti sve snažnija", rekao je Vučić.
 
Haradinaj je, naime, izjavio da "zna da Amerikanci ne dozvoljavaju nijednom srpskom vojniku da upadne na teritoriju Kosova", kao i da bi Beograd bio bombardovan kao 1999. godine, ako bi se tako nešto desilo.
 
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je u autorkom tekstu za Blic da je mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu, jer bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti u Evropi i da je zbog toga zabrinjava obnavljanje starih konflikta u regionu kroz tvitove i plakate koji veličaju zločince.
 
"Žustre rasprave oko statusnih pitanja koja prete da eskaliraju. Politički zvaničnici koji pokušavaju da sruše integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim ličnim interesima. Sve to nanosi štetu ne samo Zapadnom Balkanu, nego svima nama u Evropi", rekla je Berbok.
 
Ona je dodala da za nju, kao ministarku spoljnih poslova, koja se iz rane mladosti seća stravičnih slika ratova na Zapadnom Balkanu, najvažnije da u regionu bude mira i da postoji evropska perspektiva. Kako je rekla, za pomirenje su važna sećanja, ali "duhovi prošlosti" ne smeju da spreče put u budućnost.
 
"Stoga je važno da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pojedini akteri u Bosni i Hercegovini svojim rečima i delima punim mržnje destabilizuju svoju državu – to bi ugrozilo ceo region", istakla je Berbok.
 
Ona je rekla da je njihova želja da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, ali da je za to potrebno da sudije suzbijaju korupciju i organizovani kriminal, da u državnim administracijama rade činovnici koji će građanima biti na usluzi, bez mita i da je neophodno da države neguju pluralizam koji će novinarima dati prostor za slobodno i kritičko izražavanje.
 
"Ubeđena sam da na isti način na koji je Nemačka posle 1945. mir mogla da nađe isključivo u EU, tako je nama za trajni mir na našem kontinentu potrebno da svih šest država na Zapadnom Balkanu budu u EU", poručio je Berbok i dodala da razume razočaranje regiona zbog dodatnih kašnjenja.
  • Alexa

    12.03.2022 09:48
    Sve moj do mojega
    Svoje vlažne snove iznosi par izuzetnih i dokazanih stručnjaka iz par zemalja poznatijih po izuzetno visokom stepenu tehnološkog razvoja, vladavini prava i neverovatno agilnom ekonomijom, u kanalizaciji od časopisa.
    Ta ajte molim vas
  • @MK

    11.03.2022 18:36
    Ima važnijih stvari
    Obzirom na sveprisutnost (nepotrebnu) i značaj (veštački) vođe došlo se do zaključka (ciničnog) da je on veći, značajniji od svih. Tako se rodio prvorođeni. Ima i drugih termina, ali ni jedan nije u pozitivnom smislu. Siguran sam da ste sve ovo znali i ranije, ali iz samo vama znanih pobuda ste pokrenuli diskusiju o predmetu minornog značaja.
  • Fodor

    11.03.2022 18:30
    Srbi su najpošteniji narod, zato što je Knjaz Miloš ubio kuma Karađorđa i njegovu glavu odneo turskom sultanu na poklon.

    Niko nema prava da smatra svoju naciju superiornom. Trenutno Rusi razvaljuju Ukrajinu i to mora prestati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija