Nastavnici i dalje podeljeni oko nošenja maski

Nošenje zaštitnih maski u osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji više nije obavezno, već ostaje na nivou preporuke, ali su nastavnici i dalje podeljeni u vezi sa tim pitanjem.
Nastavnici i dalje podeljeni oko nošenja maski
Foto: Pixabay
"Situacija u beogradskim gimnazijama je prilično podeljena, s obzirom na to da kada mi dobijemo preporuku, to je nešto što može, a ne mora nužno da se poštuje", rekla je za Tanjug potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija i profesorka engleskog jezika Devete gimnazije Ana Dimitrijević.
Time je, kako dodaje, školama ostavljeno da donesu konačnu odluku, a nijedna škola do sada, prema njenim rečima, nije donela odluku u svom kolektivu da su maske i dalje obavezne za đake i zaposlene.
Đaci su, kako navodi Dimitrijević, jedva dočekali da ne moraju da nose maske, ali je stav među nastavnicima podeljen.
 
"U kolektivima, među decom i nastavnicima još uvek ima zaraženih. Mi kao nastavnici smatramo da smo njima primer i ukoliko nosimo maske, đaci imaju potrebu da masku stave, a ni mi se ne osećamo dovoljno bezbedno jer vladaju virusi", izjavila je Dimitrijević.
 
Prema njenim rečima, maske nosi 10 do 20 odsto učenika tokom časa u nekim odeljenjima, a negde čak niko, dok kada je reč o profesorima, od 30 do 50 odsto njih nosi maske u zavisnosti od smene.
 
"Postoji nezanemarljiv procenat kolega koji smatraju da ova mera jeste prerano ukinuta", poručuje Dimitrijević.
 
Ministarstvo prosvete preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima, kao i da se nastavi pojačana primena mera opšte i lične higijene, a naročito da se vodi računa o redovnom provetravanju i dezinfekciji svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.
 
Preporuka o nošenju maski u skladu je i sa odlukom koju je doneo Krizni štab.
  • Nikola

    18.03.2022 16:32
    Imamo i pacijente koje su se pridržavali svih mera a ipak su se inficirali to je realnost, dakle za ovaj virus ne postoji adekvatna zaštita maske su boje išta nego ništa, decu ne treba opterećivati koronom. To što profesori rade je van svake pameti.
  • Jovina gimnazija

    18.03.2022 13:22
    izbacivanje sa časa
    Nisu obavezne, ali pojedini profesori u Jovinoj gimnaziji ne dozvoljavaju đacima da prisustvuju času ako nemaju masku. Đaci se ne bune, jer imaju strah od sujetnih profesora. Govore deci da stave maske jer se još uvek umire od korone i da ako su izdržali dve godine pod maskom da izdrže dok traje epidemija. Plaše ih da ćemo svi pomreti ako skinemo maske.
    Da li profesori znaju da srednjoškolci vikende provode po kafićima i krcatim klubovima gde se zabavljaju, druže, grle, ljube.....? Većina srednjoškolaca živi normalan život u skladu sa svojim godinama.
    Ako se profesori boje društvenog života, neka promene profesiju i nađu neki bezkontaktni posao a ne da maltretiraju decu i usađuju im strah. Najlepše doba je srednjoškolsko a ono traje samo četiri godine. Pustite decu da žive i uživaju koliko mogu u ovoj našoj jadnoj državi!!!
  • Nikola

    18.03.2022 11:32
    Maska treba sada da bude svuda preporuka a ne obaveza od zato što se tokom dve godine pokazalo da pružaju zaštitu 1%.

    Deci smetaju maske i ja to razumem, sa maskama uspore disanje što je nije dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija