Kroz Srbiju prošlo 12.500 izbeglica iz Ukrajine, ostalo njih 2.500

Tokom februara i prve polovine marta kroz Srbiju je prošlo oko 12.500 izbeglih iz Ukrajine, a oko 2.500 ostalo je u Srbiji.
Nikola Sakan iz Komesarijata za izbeglice rekao je za RTS da njihov tim neprekidno dežura na prelazu Horgoš, dodavši da je njihov posao da izbeglima iz Ukrajine pruže sve informacije o tome koje usluge mogu dobiti u Srbiji.
"Delimo im brošure na ukrajinskom sa brojem telefona i mejl adresom na koje mogu da se obrate u bilo koje doba dana ili noći ukoliko imaju neki problem ili ukoliko im je potrebna dodatna informacija", navodi Sakan.
Ukazuje na to da su u velikoj većini izbeglih žene sa decom, manje muškarci, uglavnom su u tranzitu.
 
Navodi da ima i porodica koje ostaju u Srbiji kod prijatelja ili rodbine koje upućuju da se jave lokalnim poverenicima za izbeglice kako bi prijavili svoj boravak u Srbiji.
 
Oko 30 osoba boravi u centrima Komesarijata, uglavom je reč o porodicama s decom. Imaju sve uslove - smeštaj, hranu.
 
Prema rečima Sakana, većina izbeglih dolazi privatnim automobilima, a kreću se ka Grčkoj, Bugarskoj i nešto manje ka Crnoj Gori.
 
Od Komesarijata dobijaju pakete s hranom i sredstvima za ličnu higijenu.
 
Pored Horgoša, one koji su napustili Ukrajinu specijalizovane ekipe Komesarijata za izbeglice dočekuju i na graničnim prelazima Vatin i Jaša Tomić.
 
Za tri nedelje sukoba tri miliona ljudi je napustilo Ukrajinu. Više od polovine izbeglih je u Poljskoj. 
  • Steva

    17.03.2022 19:03
    za našu decu

    EvoOvako
    17.03.2022 • 12:36
    Jadni ljudi
    Ništa više.

    Ali jedna i država koja nesrećne ljude iz Ukrajine gleda popreko a agresoru i ubici otvoreno i neskriveno daje pordšku usred Beograda.
  • Nedodjija

    17.03.2022 18:54
    I ovih 2500 sto su ostali brzo ce na zalost shvatiti gde su u stvari dosli.
  • A3

    17.03.2022 17:20
    U laži su kratke noge
    Trebalo je Ukrajincima objasniti da je Srbija ekonomski tigar. Možda im je i objašnjeno, ali su oni verovali sopstvenim očima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija