Kremlj: Zabrinutost Srbije za plaćanje gasa prioritet; Bajatović: Za nas neće biti "rubljizacije"

Zabrinutosti Srbije biće prioritet za Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Kremlj: Zabrinutost Srbije za plaćanje gasa prioritet; Bajatović: Za nas neće biti "rubljizacije"
Foto: 021.rs

Peskov je to naveo, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da će odluka Rusije da se gas plaća u rubljama stvoriti za Srbiju mnogo novih problema.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da neće biti "rubljizacije" plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz njenu teritoriju.

"To je potpuno normalno. On je u pravu. To zaista može da bude problematična situacija, zato što je Bugarska u ovom slučaju istupila sa neprijateljskim koracima prema nama. Zato će morati da plaća u rubljama, htela ne htela, sviđalo joj se to ili ne. Ali to istovremeno ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti. Naravno, zabrinutosti Srbije biće za nas primarne i prioritet", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako u Kremlju gledaju na Vučićeve izjave.
 
Rusija će u roku od sedam dana razraditi mehanizam i razjasniti uslove za plaćanje gasa u rubljama, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
"Shodno tome, kako se budu uspostavljali kontakti sa kupcima gasa i nakon što im se objasne uslovi plaćanja u rubljama, oni će moći da formulišu svoj stav. Hajde da sačekamo taj momenat", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će evropski kupci smatrati rusku odluku o prelasku na rublje kršenjem ugovora.
 
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Kako je rekao, "nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama".
 
Ruski predsednik je naložio kompaniji Gasprom da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da rast cena nafte i gasa, kao posledica odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da se gas plaća u rubljama, veliki problem za ceo svet.
 
Bajatović: Tranzit gasa kroz Bugarsku ne podleže "rubljizaciji"
 
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da neće biti "rubljizacije" plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz njenu teritoriju
 
"Transport su (Rusi) već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji to (tranzit gasa) naplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, neke količine gasa koji pripada Gaspromeksportu uzećemo i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima", rekao je Bajatović Tanjugu.
 
Dodao je da je dobro što Gasprom i Gaspromeksport nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemlja Ruske Federacije.
 
"Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo pre svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte", ocenio je Bajatović.
 
On je istakao da je Srbijagas počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za "neprijateljske zemlje", dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, uključujući i transport.
 
Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Banatskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada Gaspromeksportu, a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.
 
"Ostatak vrlo uspešno nabavljamo čak i iz Ukrajine, uglavnom preko mađarskih trgovaca, jer Srbija nema firmu koja bi se bavila tim poslom. Nekad se nešto nabavi iz Austrije ili iz mađarskih skladišta, ali sve u svemu, Srbija nema problema sa količinama gasa, zahvaljujući Vladi Srbije, pre svega Ministarstvu finansija i podršci koju smo dogovorili sa predsednikom. Nešto je Srbijagas obezbedio na slobodnom bankarskom tržištu, tako da trenutno imamo dovoljne količine novca", istakao je Bajatović.
 
On je dodao da je potrošnja gasa na istorijskom maksimumu za ovo doba godine, a toplane su produžile grejnu sezonu do 15. maja, ali je ocenio da će gasa ipak biti biti dovoljno, jer se očekuje niža potrošnja zbog lepog vremena.
 
"Uspećemo sve to da uradimo i siguran sam da ćemo uskoro pustiti u rad TE-TO Pančevo, a radimo nešto i u TE-TO Novi Sad, ako zafali nešto struje. Srbijagas je tu fleksibilan, imamo količine, možemo da se snađemo na tržištu i to funkcioniše", rekao je Bajatović.
 
Komentarišući odluku Moskve da neprijateljske zemlje plaćaju gas u rubljama, on je rekao da je to posledica geopolitičkog sukoba u kome ne važi međunarodno pravo, nego pravo sile.
 
"Oni su Rusima zaplenili 320 milijardi dolara, sad Putin hoće da ojača rublju da bi zadržao svoju unutrašnju ekonomsku stabilnost i naravno da to pravi problem Amerikancima, jer se može pojaviti gasna rublja ili petrojuan ili ćemo se vratiti na petrodolar, ništa to nije nepoznato", rekao je direktor Srbijagasa.
 
Bajatović je objasnio da će plaćanje gasa u rubljama značiti da se ne menjaju cene gasa iz ugovora za kupce sa Zapada, nego će oni sada morati da otvore namenske račune kod Ruske centralne banke i na njih uplaćivati svoje obaveze u evrima ili dolarima.
 
"S pravom je predsednik (Aleksandar Vučić) rekao da moramo da budemo oprezni. U svakom momentu moramo da imamo razrađene alternativne scenarije i da kupimo dovoljne količine nafte i gasa. U tom smislu je Vlada donela odluku o kupovini dodatnih količina nafte, kako bismo imali dovoljno zaliha derivata i nafte, a Srbijagas je ponovo počeo da puni skladište Banatski Dvor da bismo ipak bili sigurni, jer bolje je da imate gas u rezervoaru nego novac na računu", ocenio je Bajatović.
 
On je ponovio da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku ne može da prekine tranzit gasa ka Srbiji, ali je upozorio da političke odluke o tome mogu biti iracionalne i da zato treba biti oprezan.
 
"Ali sve informacije koje sad imamo, pa i gasna matematika u Bugarskoj, Turskoj, Mađarskoj i Srbiji je takva da se to nikome ne isplati. Pa nemaju Bugari drugi gas. Neće ga dobiti ni iz Azerbejdžana, ni iz TAP-a ni iz TANAP-a i šta će da rade? Da isključe celu gasnu privredu? Pogledajte, Šolc pred Bajdenovu posetu kaže 'mi to ne možemo da prihvatimo'", naveo je Bajatović.
Istakao je da Nemačka ne može da nađe zamenu za ruski gas u narednih pet do sedam godina, a da američkog tečnog gasa nema dovoljno, dok je Katar vezan ugovorima za azijsko tržište koje mnogo bolje plaća.
 
"U slučaju da se to sve baš desi, e onda je to jedna ekonomska apokalipsa, koja neće važiti samo za Srbiju, nego će važiti za celu Evropu. Za nas možda najmanje, zato što smo se dobro obezbedili. Imamo i gas i naftu i hranu i vodu. Ostaje industrija, ali stradaće industrija i u Nemačkoj", ocenio je Bajatović.
 
On nije znao da kaže kako će se rešavati pitanja statusa NIS-a i Gaspromeksporta kao ruskih kompanija.
 
"Pretpostavljam, dok god su Gasprom i Gaspromeksport van sankcionog režima, mi ćemo moći da nađemo odgovor i da se snađemo. Ali te probleme rešava država Srbija. To ne mogu da reše NIS i Srbijagas. Uključena je država i to za sada dobro funkcioniše", ocenio je Bajatović.
  • Rade Dobromirov

    26.03.2022 21:18
    A što ne prihvatimo...
    A što ne prihvatimo da i mi plaćamo u rubljama? Možda nam baćuške daju dobar kurs...Baš bi bila fora....
  • Bajat lebac

    25.03.2022 09:12
    Neću da primam platu u rubljama. Nećete da me prevarite.
  • Liman

    25.03.2022 08:30
    Hm
    Promeni se vlast i nastavi istu ovu politiku vezanu za gas, jer je to jedino realno. I šta ćemo onda? Izađi na izbore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.