Kristofer Hil dolazi u Srbiju

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil stiže u Beograd.
Kristofer Hil dolazi u Srbiju
Foto: 021.rs
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će primiti akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora u 17 časova, najavljeno je iz službe za medije predsednika. 
Hil u Srbiju dolazi neposredno pre izbora zakazanih za nedelju, 3. april, kada će građani Srbije glasati za predsednika i parlament, ali i na lokalnim izborima u više opština, među kojima i u Beogradu. 
Predsednik SAD Džozef Bajden imenovao je 15. oktobra Hila za novog ambasadora u Srbiji. Hil je pre dve nedelje položio zakletvu i počeo sa pripremama za dolazak u Beograd. Tada je istakao da u Srbiju, koju je nazvao "zemljom koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja", dolazi sa svežom perspektivom.
 
"Mnogo toga se promenilo otkako sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Naučio sam tokom godina da poštujem istoriju i da pokušavam da naučim njene složene lekcije, ali moj kofer neće biti opterećen prošlošću - stižem sa svežom perspektivom u Srbiju 2022, u zemlju koju SAD gledaju kao važnog partnera i prijatelja", naveo je Hil. 
 
Hil u Beograd dolazi i kao jedan od pet "novih lica" koje je Vašington poslao u region Zapadnog Balkana poslednjih meseci.                              
 
Ovaj iskusni diplomata, koji dobro poznaje prilike u regionu, jer je i sam učestvovao u različitim političkim aktivnostima SAD na ovom području, dolazi i pre isteka mandata svog prethodnika Entonija Godfrija.
 
Za analitičare, koji su nedavno govorili za Euronews Srbija, od Hila se, iako ima veze sa prošlošću regiona, nije ni očekivalo da budi njene duhove. Umesto toga, a pogotovo u svetlu rata u Ukrajini, ono što bi mogao biti fokus njegovog delovanja jeste konačno okretanje Srbije Zapadu, ali i rešavanje pitanja Kosova kroz faze.
  • Trump

    30.03.2022 16:59
    Odusevljen
    i zelim mu sve najgore.
  • dora

    30.03.2022 15:54
    Joj ...nekom ce da stradaju usi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.