Švarm: Teško je promeniti vlast kojoj je država postala plen, opozicija pokazala brojne slabosti

Urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm izjavio je da je Srbija na jučerašnjim izborima glasala za nastavak kontinuiteta politike koju vode Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.
Švarm: Teško je promeniti vlast kojoj je država postala plen, opozicija pokazala brojne slabosti
Foto: Medija centar Beograd
Naveo je da je teško promeniti vlast kojoj je država postala plen, kao i da se u Srbiji u narednom periodu ništa bitno neće promeniti. 
 
"Na unutrašnjem planu neće biti nikakvih promena, a u spoljnoj politici će se promeniti manje nego što se mislilo. Suština je da kada država postane plen jedne partije koja je uzurpirala sve institucije sistema, kao što je to kod nas slučaj sa Srpskom naprednom strankom (SNS), takvu vlast je gotovo nemoguće smeniti na izborima", ocenio je. 
Po njegovim rečima, opozicija je pokazala brojne slabosti. 
 
"S jednom mašinerijom, kao što je SNS, opozicija nije mogla da se nosi amaterski, tako da nije bilo realno da u poslednja dva meseca pred izbore bilo šta promeni u državi. To se pre svega pokazalo kada je u pitanju građanska opozicija. Opozicija desnog opredeljenja je na neki način pobednik izbora jer su se predstavili kao uživaoci rusofilije koju je režim usisavao godinama, a uz to su i izbegavali da kritikuju vlast", rekao je Švarm. 
Urednik "Vremena" je ocenio da će nova vlada, koju će najverovatnije formirati SNS, SPS i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), trajati ceo mandat, "iako neće smanjiti nezadovoljstvo u narodu". 
 
"Nezadovoljstvo u narodu će sve više rasti, pre svega zbog loših uslova života, ali ono ne mora da bude politički artikulisano. Ovi izbori su raspisani u zenitu snage SNS-a i Aleksandra Vučića, a sada će u Skupštini Srbije biti pojačani SPS-om i SVM-om, što će im osigurati siguran četvorogodišnji mandat", kazao je Švarm. 
 
Naglasio je da je na jučerašnjim izborima bio veliki broj nepravilnosti, ali da je sada na opoziciji da konkretnim dokazima s biračkih mesta ukaže na te propuste. 
 
"Izbori su u mnogo čemu bili neregularni, bilo je tuča, bugarskih vozova i raznih drugih malverzacija. Svaki građanin je juče na biračkom mestu mogao da vidi scene koje još od 2012. godine obeležavaju svake izbore u Srbiji. Međutim, ako opozicija nema energije i snage da se bori za poštovanje volje građana, ta regularnost će već za par dana biti priznata", zaključio je urednik "Vremena" Filip Švarm.
  • a šta

    05.04.2022 08:42
    misliš
    švarmu , da ipak narod zna koga hoće , a ne one što te plaćaju da palamudiš !
    živela Srbija !
  • Analitičar

    05.04.2022 08:24
    Bravo Filipe! 100% tačno i jezgrovito.
    Narod to vidi a izbegava da samo glasa protiv.
    To su i Euro parlamentarci otprilike rekli- "Nemožete sedeti u sedištu stranke i kukati nama i žaliti se kako SNS ovo i ono i očekivati da mi promenimo SNS.
    Nama SNS odgovara! Drže Srbe na Kosovu pod kontrolom, sve ide po planu."
    A Kinez, Turčin i Rus dodaju:
    "Stranim investitorima, iako je nesigurno pravno okruženje, dajete subvencije i dozvoljavate da rade vašim radnicima šta hoće. Nehajete za zaštitu životne sredine tako da možemo da vam izvezemo industriju koja je kod nas zabranjena zbog zagađenja. Uzimate naše nepovoljne kredite pod uslovom da angažujete naše izvođače. Baš nas briga ako nabijete duplu cenu i angažujete svoje podizvođače dilere i navijače".
  • @G

    05.04.2022 08:09
    SPS je nasledio infrastrukturu od SKJ koja je 100% pokrivala Srbiju i imali su najrazvijeniju stranku.
    Sve vreme su na vlasti kako na republičkom nivou (osim par godina kada je ubijen prvi demokrataki izabran premijer) tako i na lokalnom nivou a sve vreme imaju funkcionere na oba nivoa.
    Za ovaj narod koji očigledno ima kratku pamet a za svoju budućnost ne haje - to je više nego dovoljno uz stalno prisutnu veoma uspešnu demagogiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija