Tomić: Svest i zrelost naroda nisu ni blizu za društveni zaokret, šest faktora uticalo na izbore

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran R. Tomić ocenio je danas da svest i zrelost naroda još nisu ni blizu kritične tačke za ozbiljan društveni zaokret.
Tomić: Svest i zrelost naroda nisu ni blizu za društveni zaokret, šest faktora uticalo na izbore
Foto: 021.rs
Tomić je u izjavi agenciji Beta naveo šest faktora koji su uticali na postignuti "bilans" proteklih izbora. 
"Na izbore su uticali nedemokratski i delom kriminalni uzroci, kao što su kasno i apsolutno nedovoljno izmenjeni izborni uslovi, nepotpuna medijska otvorenost, ogromne izborne nepravilnosti, uglavnom bez kontrole glasanja van urbanih sredina, tzv. uvezeni birači, pretnje, ucene i široko rasprostranjeno podmićivanje", naveo je Tomić. 
Naglasio je da znatan broj građana nije bio u stanju da prepozna i razlikuje "prave" opozicione partije od onih "paraopozicionih i lažnoopozicionih", niti da uoči tačan profil i usmerenje pojedinih od njih. 
 
"Opozicija je bila razuđena ili su bile formirane 'nategnute' koalicije političkih partija čiji su 'zajednički' programi nejasni. Nisu imali atraktivne ideje za budućnost, izbegavali su izričite odgovore na pojedina ključna državna i nacionalna pitanja kao što su Kosovo i Metohija i tempo pristupanja Evropskoj uniji", ocenio je Tomić.
 
Istakao je da je sukob u Ukrajini izazvao strah kod brojnih građana da bi značajnije političke promene u Srbiji dovele do daljeg pogoršanja života i nemira. 
 
"Jako rusofilstvo i strah od pristupanja Evropskoj uniji i prihvatanja njenih standarda utiče na svest birača o konzerviranju postojećeg političkog stanja kao nužnog zla", naveo je profesor. 
 
Prema njegovim rečima, na ishod izbora je uticao i realni "kvalitativni i kvantitativni deficit ortodoksnih opozicionih snaga". 
 
"Kod najvećeg broja opozicionih prvaka bio je primetan nedovoljan kapacitet i homogenost, kao i neubedljivost lika, reči i misije. Većinski sledeći svog arhiglavara, Srbija je u mraku i istorije i sadašnjosti - nasilja, politikanstva, neprava, dezinstitucionalizacije, diskriminacije, tobožnjeg patriotizma i nemorala", naglasio je Tomić. 
 
On je naveo tri "kumulativna metoda" za mogućnost pomaljanja nešto svetlije sutrašnjice, ocenivši da je presudno raskrinkavanje preovlađujućeg pogrešnog narodnog uverenja da je ovo što nam se dešava više godina unazad "normalno", "jedino realno" i "najbolje moguće"
 
"Neophodno je jačanje i širenje kontinuirane opozicione kampanje uz neprestanu borbu za vladavinu prava, za medijske slobode osobito, za istinu, naročito u seoskim sredinama, u manjim naseljima. Takođe, organizovati masovne i višednevne ulične proteste i blokade protiv nepravdi svih vrsta, a ako bude neophodno - u prvom redu protiv otimanja osvojenih autentično opozicionih izbornih poena u Beogradu", naveo je profesor Tomić. 
 
Dodao je da bi Srbija trebalo da dosledno ostane na odabranom evropskom putu, uz raskid s agresivnim nacionalizmom, šovinizmom i primitivizmom, za snažan ekonomski oporavak.
  • Djuri

    06.04.2022 16:04
    Mi budale on pametan
    Mislim da je upitno poverenje naroda u ,,demokratsko gradjansku,,opoziciju koja je po mom misljenju nedovoljno sposobna da se organizuje grupise i marketinski priblizi gradjanima,u minut do 12 su imali kandidata za predsednika koji nije bio u stanju ni da se obuce dobro ni frizuru da sredi,a kamoli da parira Vucicu,sto se tice medija u pravu ste,sa tim da i za vreme DS nije bilo uopste puno bolja situacija sa slobodom medija.Jedino bilo je TV duela mnogo vise ipak…Za skoro svakog iz opozicije se moglo reci da je Vucicev,toliko su losiji od njega u kampanjama da covek stekne utisak lazne opozicije.
    Nije ni Vucic kriv a ni mi biraci sto je tako.
  • Mićo

    06.04.2022 13:39
    Gde logika prestaje, Srbija po
    Pa naravno, on raz****o gor. Nedeljice, a oni svi glasali za njega
  • M

    06.04.2022 13:05
    @adan
    Adane, jadan se piše sa J.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija