Ponavljanje izbora 16. aprila ipak može da utiče na konačne rezultate?

Ponavljanje izbora za odbornike Skupštine Beograda na još dva biračka mesta, kojih je sada ukupno šest, može da utiče na konačne rezultate jer lista "Ajmo ljudi" ipak ima teorijsku šansu za cenzus.
Ponavljanje izbora 16. aprila ipak može da utiče na konačne rezultate?
Foto: 021.rs
Na šest biračkih mesta u Beogradu na kojima je Gradska izborna komisija zbog nepravilnosti poništila glasanje upisana su ukupno 8.643 birača, a na izbore 3. aprila izašlo je 4.710 glasača.
Opozicione liste Ujedinjeni za pobedu Beograda, Moramo, NADA i Dveri dobile su zajedno 2.102 glasa na tim biračkim mestima, a odranije je poznato da listi "Ajmo ljudi" za prelazak cenzusa od tri odsto nedostaje između 1.500 i 2.000 glasova. Lista koju predvodi Duško Vujošević mogla bi, dakle, da "preskoči" cenzus samo ukoliko bi svi birači tih opozicionih stranaka izašli na ponovljene izbore i prihvatili poziv lidera opozicije da ovog puta svoj glas daju listi "Ajmo ljudi".
Treba napomenuti da ne postoji mogućnost da neka od opozicionih lista padne ispod cenzusa, a tu se pre svega misli na Dveri, koje su prema preliminarnim rezultatima gradskih izbora osvojile 3,4 odsto glasova. Na šest biračkih mesta na kojima će izbori biti ponovljeni Dveri su dobile 156 glasova, koje mogu da "poklone" listi "Ajmo ljudi" bez bojazni da će tako ugroziti svoj rezultat.
 
Liste Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije dobile su zajedno na tih šest biračkih mesta 2.022 glasa, a ostatak od 478 glasova osvojile su liste čiji birači na ponovljenim izborima sasvim izvesno neće glasati za koaliciju koju predvode Boris Tadić i Duško Vujošević - Srpska radikalna stranka, Zavetnici, Suverenisti, Grupa građana Nemanja Šarović i Ruski manjinski savez.
 
N1 podseća da ukoliko bi nakon ponovljenih izbora 16. aprila lista "Ajmo ljudi" prešla cenzus od tri odsto, dobila bi bar tri mesta u odborničkim klupama, a najveću štetu pretrpela bi lista SNS - ostala bi bez dva mandata, pa bi imala 46. Jedan mandat izgubila bi i koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda, kojoj bi u tom slučaju ostalo 25 odborničkih mesta.
 
Epilog takvog scenarija bio bi sledeći: SNS i SPS imali bi zajedno 54 mandata, dok bi opozicija došla do broja od 56, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti. Ipak, postizborne kalkulacije i mogućnost da neke od opozicionih partija podrže vladajuće stranke, ne garantuju promenu vlasti u Beogradu čak i ukoliko bi opozicija nakon ponovljenih izbora imala većinu u gradskom parlamentu.
 
Čeka se Upravni sud, rok 72 sata od prijema žalbe
 
Član Gradske izborne komisije ispred koalicije Moramo Dragan Maravić kaže za portal N1 da se čekaju odluke Upravnog suda po svim žalbama, tako da biračkih mesta na kojima se ponavlja glasanje može biti mnogo više od potvrđenih šest.
 
"Upravni sud ima rok od 72 sata da donese odluku o žalbama, a to će biti najkasnije u četvrtak, kada ćemo definitivno znati na koliko mesta će 16. aprila biti ponovljeni izbori. Treba da završimo ono što smo počeli, da vidimo koji su konačni rezultati izbora i na osnovu njih kakva je raspodela mandata. Onda, ko god može nek proba da formira gradsku vlast. Ako to niko ne uspe, raspisuju se novi izbori", zaključuje Maravić.
  • Marko

    13.04.2022 10:59
    Racun bez krcmara
    Ko kaze da ce tzv. opozicija imati 56 odbornika. Zavetnici i Dveri idu sa SNS 1/1.
  • Miljojka

    12.04.2022 18:02
    Bez cenzure molim
    Ajmo ljudi, bez svadje, da se vidi da smo dobili Beohrad.
  • Plavojka

    12.04.2022 17:49
    Ajmo, ljudi
    Ne dajte da nas podele.
    Beograd pripada opoziciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.