Bakić: Ponovljeni izbori išli bi na ruku Vučiću, opozicija je potpuno rasturena

Eventualno ponavljanje izbora u Beogradu išlo bi na ruku Vučiću, smatra sociolog Jovo Bakić.
Bakić: Ponovljeni izbori išli bi na ruku Vučiću, opozicija je potpuno rasturena
Foto: 021.rs

"Potpuno rasturena opozicija, koja se dosad zvala ujedinjena, biće razjedninjena za poraz", rekao je Bakić.

Komentarišući razgovor lidera SSP i SNS, Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića, Bakić je rekao da je njegova teza da su oni odavno u tehničkoj koaliciji i da je sastanak "samo jedan od pokazatelja da je bio u pravu".

"To znači da su to autoritarne vođe, koje se lepo razumeju i izuzetno dobro procenjuju. Mislio sam svojevremeno da potcenjuju građane, a oni ih veoma dobro procenjuju, dobro znaju inetelektualne potencijale građana i dobro plivaju u tome. Đilas je bio meta enormnih napada i 2012, pa je onda dao ostavku na mesto šefa DS. U trenutku kada je DS bilo najteže otišao je sa njenog čela, a nastavio da vodi KSS, što ne biva bez blagoslova vrhovnog vođe. A onda se odjedared setio da je lepo da bude opozicionar", kaže Bakić.
 
Kako kaže Bakić, problem je intelektualni potencijal građanstva.
 
"Ako građani nisu spremni da uvide da ne možete da radite danas na struju, a sutra na baterije, a lideri su pametni i iskorišćavaju glupost. Niko nije lupao po ušima građane da glasaju, dva miliona glasova je dobio Vučić. Građani su glasali za mafijaša, pa gde ćete veće tragedije. Građani su onda glasali za ovoga koji ide na kanabe pa se lepo dogovaraju. Ključno pitanje je kako to da su Jeremić ili ljudi koji su bili u Skupštini slobodne Srbije u nekom trenutku mogli da poveruju Đilasu", rekao je on.
 
Zato bi, smatra, ponovljeni izbori od koristi bili Vučiću.
 
"Potpuno rasturena opozicija, koja se dosad zvala ujedinjena, biće razjedinjena za poraz. O čemu mi govorimo. Đilas je svojevoljno izabrao potpredsednika koalicione partije za kandidata za predsednika, bez dogovora sa tom partijom. Na stranu kandidat, on nije loš, ključan je odnos. Ne dogogovara se ni sa onim sa kim sarađuje, a onda ide da razgovor sa Vučićem bez dogovora sa ljudima sa kojima sarađuje. Proces izbora nije završen, zar ne bi bilo normalno da se sačeka šta će u GIK dalje da se dešava. Nikom ništa ode on, zar to nije čudno?", pita se Bakić.
 
Đilas je danas, gostujući na N1, oštro demantovao optužbe o ulasku u vlast sa Srpskom naprednom strankom.
 
"Njemu je bitna politčka podrška predsednika SNS. Baš mu treba verovati, kao što nije sarađivao od 2012. do 2016. Oboje znamo, nismo od juče, da njih dvojica imaju specifičan lični odnos. Možemo da ćutimo o tome, a možemo da kažemo da je to jedan ambivalentan odnos. Lično se lako pretače u političko. Javnost zanima da zatvori oči, ako nešto nismo videli sigurno se nije desilo", dodaje Bakić.
 
Bakić kaže da Vučić "nije odjednom postao osetljiv na legitimitet" i dodaje da je osetljiv na spoljnopolitički pritisak.
  • Fuj

    13.04.2022 11:03
    g.Bakicu ,a da Vi i vama slični otvorite dosijee od 1990 g.pa da nam saopštava saznanja ,koja svi znamo.
    Kako Vas nije sramota?
    Razumem vas strah.
  • hahaha

    13.04.2022 09:23
    bakić
    koga intersuje mišljenje opskurnog lika , koji pre podne mrzi sebe , po podne celu Srbiju !
  • Analizator

    13.04.2022 08:48
    Na ponovljenim izborima SPS nece dobiti 20% glasova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.