Drastičan pad podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju: Gde treba tražiti "krivce"?

Broj građana koji bi na eventualnom referendumu glasali protiv pristupanja Evropskoj uniji veći je od broja onih koji bi to podržali, pokazuje najnovije istraživanje agencije Ipsos.
Drastičan pad podrške ulasku Srbije u Evropsku uniju: Gde treba tražiti "krivce"?
Foto: 021.rs
Takav rezultat dobijen je prvi put u poslednjih dvadesetak godina, koliko se prate trendovi podrške evropskim integracijama Srbije. 
 
Prema rezultatima tog ispitivanja javnog mnjenja, 44 odsto građana sada je protiv članstva Srbije u EU, dok je 35 odsto za. Jedna petina, odnosno 21 odsto, ne zna ili ne želi da se izjasni.
 
Prema istraživanjima koja stoje na sajtu Ministarstva za evropske integracije, broj građana koji je za pristupanje Evropskoj uniji iz godine u godinu je u laganom padu i tokom poslednje decenije uglavnom se vrti oko 50 odsto, piše Euronews Srbija.
Urednik portala European western Balkans Nemanja Todorović Štiplija navodi da je procenat od 35 odsto pordrške nizak i da je to, kada se uporedi sa istraživanjima u poslednjih godinu dana, drastičan pad. 
 
Dodaje da nije samo EU krivac za pad podrške i da postoje pritisci koji se tiču agresije Rusije na Ukrajinu i uvođenja restriktivnih mera, ali da se iz analiza svih prethodnih istraživanja može videti da stavovi političkih elita najčešće utiču na ishod istraživanja javnog mnjenja.
 
On smatra da postoji razlog ili politički narativ zbog kojeg je istraživanje prikazano na takav način.
 
"Kao što ste primetili u poslednjih nekoliko godina, vlast u ovoj zemlji funkcioniše na način da stavove istraživanja javnog mnjenja koristi u svoje svrhe. Ja sam mišljenja da je ovo istraživanje, baš ovakvo kakvo jeste, plasirano iz razloga potencijalne odluke Vlade Srbije o uvođenju sankcija Rusiji", rekao je Nemanja Todorović Štiplija.
Na pitanje o tumačenjima ovakvih narativa iz Brisela, on je dodao da je EU kroz svoje dokumente primetila da vlasti u Srbiji nedovoljno rade na promociji evropskih vrednosti i da se neki akteri koji su možda manje važni za Srbiju prikazuju mnogo bolje.
 
Građani rezervisani prema EU
 
Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da većina građana ima rezervisan odnos prema Evropskoj uniji, čak i kada se formalno opredeljuju za nju.
 
"Proces pridruživanja previše dugo traje, stalno smo pod pritiscima. Uostalom građani vide šta se desilo sa Severnom Makedonijom koja je čak i ime promenila, pa nije znatno ubrzala svoj evrointegrativni proces", navodi za Euronews Srbija.
 
Kako kaže, na to već prilično rezervisano raspoloženje došla je i kriza u Ukrajini zbog koje se Srbija suočava sa "vrlo ciničnim pristupom Brisela", što "građani prepoznaju kao drskost".
 
"Rezultat toga je brza promena raspoloženja, a da vodeće partije u vladajućem bloku nisu za EU, raspoloženje bi bilo mnogo gore. Većina građana koja se i sad opredeljuje za EU, pitanje je koliko su istinski tako orijentisani, a koliko se orijentišu prema političkim liderima koje slede", smatra Anđelković.
 
Zbog Kosova
 
Glavni razlog zbog koga se prvi put većina građana Srbije izjasnila protiv ulaska u Evropsku uniju jeste Kosovo i Metohija, ocenio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević i dodao da ne očekuje da će EU uvesti sankcije Srbiji ukoliko ih ona ne uvede Rusiji.
 
"Očekivao sam pad raspoloženja blago ispod 50 odsto, ali ne i da je samo 35 odsto građana za ulazak u EU, ali ta evropska perspektiva dugo traje bez sadržaja koji možemo da osetimo. Dosta toga je podređeno cilju da Srbija pristupi EU, ali se taj cilj uvek uslovljava", rekao je Milivojević za TV K1.
 
Ocenio je i da je kritikovanje našeg odnosa prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini samo jedna od mnogih kritika EU. Dodao je da, ako se stvari osporavaju u kontinuitetu i ako se ciljevi ne poklapaju, a čine se ustupci, onda to počne da deluje kontraproduktivno.

Teme

eu
  • MK

    27.04.2022 18:27
    još
    @ veliki vezir
    Nije bilo potrebe da se objašnjava ni koliko ste pametni, ni koliko ste patriota! O odnosu prema svom narodu i državi svako ima pravo da misli šta hoće, ali ipak treba imati mere kada se pljuje na ono što je većini sveto! Što se tiče Turaka, samo je bilo malo objašnjenje izraza koji se, kao i mnogo šta drugo, ne poznaje dovoljno, pa je izgledalo da veliki vezir to zna! A što se tiče toga, ko se, kako bi se starinski reklo,nadovezuje, to ste pre Vi, a ne ja! Vi ste se našli pobuđenim da mene malo napadnete, a ne ja Vas! Podsetiću Vas na onu staru priču o hajduku i Turčinu, koja se završava "Pustio bih ja njega, ali neće on mene!" A da je gubljenje vremena, salažem se!
  • велики везир

    27.04.2022 16:35
    @MK
    биће да је ту свашта погрешно схваћено и протумачено. Нервирају ме људи одређеног менталног склопа који се упорно труде да ми објасне да сам ја некакав идиот који ништа не разуме а они мноооого паметнији. И већи патриоти. И све у свему много бољи и вреднији. А биће да није баш тако.
    Прво мој "ник" нема везе са примедбом за Турке. Него ми чисто одговара из неких других разлога о којима нећу сад никако. Немам ништа против Турака, муслимана или било којих других.
    А што се тиче Смрдије - овако - немој погрешно да схватиш, то није назив који има везе са државом као таквом - већ са укупним стањем друштва и власти која иде у сасвим безвезном правцу. Толико се заглибило и напунило криминалом, корупцијом, примитивизмом да смрди до неба. Зато СМРДИЈА. То НИЈЕ држава какву сам знао и у каквој смо живели раније и у каквим други можда имају среће да живе. Тако то треба и схватити - то је само један бруталан начин да се каже да све ово што ти браниш и трошиш време да полемишеш не ваља. Вероватно ће бити да су сви они који се слажу са овом констатацијом већи патриоти од тебе, без обзира што то теби звучи апсурдно.
  • Bojan

    27.04.2022 14:43
    @MK

    Za onoga ko misli da ovaj "narod" nema čega da se stidi, "nesposobni glupan" nije uvreda, nego dobrodušno tepanje da se ublaži realnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.