Objavljen transkript razgovora: Šta je (sve) Putin rekao o Kosovu?

Objavljen je transkript javno dostupnog dela razgovora između Vladimira Putina i generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša, u kojem se u nekoliko navrata pominje Kosovo.

Izjava predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da Donjeck i Lugansk imaju ista prava kao i Kosovo, izazvala je brojne reakcije u Srbiji, a mnogi su to protumačili kao priznanje Kosova.

Nedeljnik je objavio transkript razgovora Putina i Gutereša, a na nekoliko mesta pomenuto je i Kosovo.

Vladimir Putin je naveo da zna za zabrinutost Gutereša zbog "ruske vojne operacije u Donbasu, u Ukrajini", navodeći da je ceo problem nastao nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine.
 
"To je činjenica. Možete to zvati kako god želite i možete biti pristrasni u korist onih koji su to uradili, ali to je zaista bio antiustavni udar. Usledila je situacija sa izražavanjem volje stanovnika Krima i Sevastopolja. Postupili su praktično na isti način kao i ljudi koji žive na Kosovu – doneli su odluku o nezavisnosti, a onda su se obratili nama sa zahtevom da se pridruže Ruskoj Federaciji. Jedina razlika između ova dva slučaja bila je u tome što je na Kosovu ovu odluku o suverenitetu usvojio parlament, dok su je Krim i Sevastopolj doneli na opštenarodnom referendumu", rekao je Putin.
 
Gutereš je rekao Putinu da je prema njihovom mišljenju "svako kršenje teritorijalnog integriteta neke zemlje grubo kršenje međunarodnog prava". 
 
"Smatramo da je na teritoriju Ukrajine izvršena invazija", rekao je Gutereš.
 
Putin mu je odgovorio da je, što se tiče invazije, dobro upućen u dokumente Međunarodnog suda o situaciji na Kosovu.
 
"U stvari, i sam sam ih čitao. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda u kojoj se kaže da, kada ispunjava svoje pravo na samoopredeljenje, teritorija u okviru bilo koje države ne mora da traži dozvolu od centralne vlade zemlje da bi proglasila svoj suverenitet. To je bila presuda o Kosovu, tako je odlučio Međunarodni sud i svi su to podržali. Lično sam pročitao sve komentare pravosudnih, administrativnih i političkih organa u Sjedinjenim Državama i Evropi – svi su podržali ovu odluku. Ako je tako, republike Donbasa, Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika, mogu da uživaju isto pravo bez traženja dozvole od centralne vlade Ukrajine i da proglase svoj suverenitet, pošto je presedan stvoren", kazao je Putin.
On je potom upitao Gutereša da li se slaže sa tim, na šta mu je ovaj odgovorio da Ujedinjene nacije nisu priznale Kosovo. Putinov odgovor na to je bilo da UN nije, ali sud jeste. 
 
"Ako postoji presedan, republike Donbasa mogu da učine isto. To su oni uradili, a mi smo, pak, imali pravo da ih priznamo kao nezavisne države. Mnoge zemlje širom sveta su to uradile, uključujući naše zapadne protivnike, sa Kosovom. Mnoge države su priznale Kosovo. Činjenica je da su mnoge zapadne zemlje priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Isto smo uradili i sa republikama Donbasa. Nakon toga su tražili od nas da im pružimo vojnu pomoć da se obračunaju sa državom koja je pokrenula vojne operacije protiv njih. Imali smo pravo da to uradimo u potpunosti u skladu sa Poglavljem VII, članom 51 Povelje UN", rekao je Putin.
 
Ceo transkript razgovora pročitajte na sajtu Nedeljnika, na OVOM LINKU.
  • Andrija

    02.05.2022 13:38
    Putin 666
    Ruski odnosno Putinov napad na Ukrajinu počeo je tačno u 3 sata ujutru, 24. 02. 2022. 2+4=6. U drugom mesecu – dve šestice. 2+0+2+2=6, to je treća šestica. 3 sata označava 3 šestice. Tri šestice su 666. Dakle, iako je mogao odabrati bilo koji drugi sat ili drugi dan, Putin je ipak odabrao da početak napada bude u znaku Satane! A i nadimak koji su Rusi dali svojoj najnovijoj interkontinentalnoj balističkoj raketi glasi „Satanin sin”...
  • Marko, Liman

    01.05.2022 01:36
    Al se pale rusolizci (na podstrek službi) na Putina.
  • Boi

    28.04.2022 19:00
    Pa dobro onda nista
    Putin se dohvatio Kosova kao objasnjenje za napad na Ukrajinu a nije priznao to isto Kosovo.
    Opravdas svoje postupke necim a to nesto si do juce negirao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.