Danas je Međunarodni praznik rada: Ko protestuje i zašto se na ovaj datum protestuje?

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupili u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.
Danas je Međunarodni praznik rada: Ko protestuje i zašto se na ovaj datum protestuje?
Foto: Pixabay

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

U znak sećanja, kongres Druge internacionale pozvao je 1889. na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

U Srbiji, inače, 1. maj se godinama obeležava okupljanjima ljudi svih generacija po brojnim izletištima uz popularno roštiljanje, a uobičajeni su i sindikalni protesti i razne manifestacije.
 
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) najavio je da će Prvomajski protest održati u Leskovcu.
 
Okupljanje članova tog sindikata je na gradskom trgu, odakle će se uputiti ka fabrici "Jura", ispred koje će biti organizovana centralna manifestacija.
 
Na skupu će biti pročitan Prvomajski proglas u kojem najveća sindikalna centrala u Srbiji poručuje radnicima da neće dozvoliti da budu eksploatisani i diskriminisani.
 
Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je u Prvomajskom proglasu ukazala da radnici dočekuju Praznik rada - 1. maj zabrinuti za egzistenciju svojih porodica i zbog neizvesne budućnosti.
 
Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije obeležiće Međunarodni dan rada u centru Beograda.
  • Pićuka

    01.05.2022 15:07
    Ja mislim da je to što mi sada, trenutno, živimo u 1389. godini.
  • Dragan

    01.05.2022 14:25
    A
    Po rečima novog ministra rada Hrvatske danas je i kod katolika sveti Josip radnik.
  • G pen

    01.05.2022 11:21
    Zaposleni clan u drzavnoj firmi i menadzercici nisu radnici. A oni slave. Srbin sve obesmisli. Srbin i njegov kaljavi raj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.