Ambasador Rusije: Ne menjamo stav o Kosovu

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su pritisci na Srbiju "neverovatni".

Kako je rekao, pritisci su brutalni "konkretno zavrtanje ruku i pokušaji gušenja zemlje i njene volje, potpuno ignorisanje njenih interesa".

"Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija", rekao je Harčenko za Politiku.
On je naveo i da "nema i ne može biti nikakve promene pozicije Ruske Federacije prema kosovskom pitanju".
 
"Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama", rekao je Harčenko na pitanje o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je citirao presudu Muđunarodnog suda pravde o Kosovu.
 
Govoreći o energetici, ambasador Rusije je izjavio da Moskva očekuje početak pregovora o gasu sa Srbijom i "zato ne možemo da trčimo pred rudu, ali sam uveren da će se oni voditi na najprihvatljivi način, s obzirom na realno stanje na tržištu i to da je Srbija nama prijateljska zemlja".
 
"Kad saberemo ova dva aspekta, mislim da će biti pronađena zlatna sredina koja će odgovarati interesima i Rusije i Srbije", rekao je Harčenko.
 
Na pitanje da li može gas da se plaća u dinarima, on je odgovorio - "kako će biti dalje, videćemo".
 
"To će biti rezultat pregovora i dogovora dve vlade, i 'Gasproma' i 'Srbijagasa'. Ja bih ovo postavio još šire i rekao da mi u celini, a ne samo u pojedinim sektorima, vidimo perspektivu u prelasku na aktivnija plaćanje u nacionalnim valutama", rekao je Harčenko.
  • zali

    10.05.2022 16:06
    boze
    para koja ta drzava tamo spucava u ovakve manifestacije, poklanja raznim africkim i inim plemenima, gori u naoruzanju a svom vlastitom narodu ne obezbedjuje ni minimum tipa sanitarne kanalizacije ili ciste pijace vode - samo za hejtere, po njihovim vlastitim podacima, 40% nema pristupa kanalizaciji iliti oko 55 miliona ljudi. Kao i ova drzava uostalom, koja je spucala za ono kosovo.
  • Лиманац

    09.05.2022 15:06
    Косово и Метохија је Србија.
    Српски народ захвалан је братској Русији на принципијелном ставу по питању статуса Аутономне Покрајине Косова и Метохије и подршци територијалном интегритету Србије.
  • 10

    09.05.2022 15:05
    9@ Pa posteni Amerikanci su priznali to takozvano 'Kosovo'. Sto onda ne priznaju i Donbas, kako to moze jedno priznaju drugo ne priznaju kad vec Rusija tako ne moze? Je li bolidi iz Vojvodine koje su jahali Ugari i Germani i koji nikada niste ni imali drzavu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.