Ko je Grčić - od SUR "Fantazija" do udobne fotelje sistema većeg od njega

Za pojedince u vlasti, Milorad Grčić je naneo štetu energetskom sistemu Srbije. Za predsednika Opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, bivši v.d. direktor EPS-a je čovek koji može da pomogne.

Nakon neslavnog odlaska iz EPS-a, posle kolapsa energetskog sistema kada su zbog lošeg uglja, pomešanog sa blatom, zaustavljeni gotovo svi blokovi u termoelektrani "Nikola Tesla", Grčić je našao novu funkciju. Čučković ga je imenovao za svog pomoćnik, a razlog su zasluge za tu opštinu dok je bio na čelu EPS-a. 

Međutim, ko je Milorad Grčić? Čak i njegova zvanična biografija ukazuje na problem stranačkog zapošljavanja u Srbiji, pa bi oni koji od njega traže odgovornost za kolaps energetskog sistema istu trebalo da potraže i u svojim redovima zbog, po svemu sudeći, pogrešne kadrovske politike.

Zvanična biografija Milorada Grčića, koja je dostupna na sajtu EPS-a, navodi da je rođen 1970. godine u Obrenovcu, gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirani ekonomista je postao na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici. 
 
Kako navodi, od 1992. počinje da se bavi privatnim preduzetništvom, "kao vlasnik i osnivač privatnih firmi i tokom 19 godina nastavlja karijeru uspešnog preduzetnika".
 
Međutim, njegov funkcionerski uspon počinje dolaskom naprednjaka na vlast. U oktobru 2012. postavljen je za direktora Rudarskog basena "Kolubara", a u biografiji kaže da je "uspešno realizovao niz reformi u proizvodnji i upravljanju RB 'Kolubara', što je donelo najveće uštede u poslovanju u istoriji firme". U tom periodu "Kolubara" je uspela da se oporavi i od štete na kopovima, koja je nastala nakon poplava 2014. godine.
 
Direktor Kancelarije za društveno odgovorno poslovanje i odnose sa lokalnim zajednicama u EPS-u postao je u oktobru 2015. godine, da bi nakon nekoliko meseci stupio na funkciju vršioca dužnosti direktora EPS-a. 
 
Svoj politički život počeo je 2004. godine, kada je postao odbornik u obrenovačkoj skupštini, a funkciju zamenika predsednika Opštine Obrenovac, zadužen za privredu i investiciju, obavljao je od 2005. do 2010. godine. 
 
To je ono što kaže zvanična biografija. Kroz godine ispisano je još mnogo toga, počevši od obrazovanja. Po sopstvenim rečima, 1990. godine je upisao jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu, ali ga je zanemario zbog rata, da bi se sa njega konačno ispisao 15 godina kasnije. Tada je upisao i privatni fakultet u Sremskoj Mitrovici, koji je završio 2012. godine, što je otkrio Istinomer
 
U svojoj zvaničnoj biografiji Grčić piše kako se od 1992. godine bavio privatnim preduzetništvom. Prema zvaničnim podacima, Grčić je 1995. u Obrenovcu osnovao Samostalnu ugostiteljsku radnju "Fantazija". Kako je objavio Danas, u pitanju je pečenjara, koja je bila poznata po tome što radi kao "seljačka pećnica, ne bari meso, nego mu stvara hrskavu koricu".
 

Foto: YouTube/ Objektiv
 
Grčić je bio i zastupnik Udruženja građana "Snaga Obrenovca", sa kojim je učestvovao na lokalnim izborima 2008. Tada je bio, piše Istinomer, koalicioni partner Demokratske stranke i zamenik predsednika Opštine Obrenovac. Ipak, dolazi do spajanja lokalnog SNS-a i "Snage Obrenovca", kao i do razlaza sa demokratama, te je Grčić 2010. podneo ostavku na funkciju i izašao iz koalicije. 
 
Stvari su tekle svojim tokom u životu jednog naprednjaka - napredovalo se. Grčić se našao na čelu jednog od najvažnijih sistema u državi. Taj period, pogotovo pred kraj mandata, obeležile su afere. 
 
Jedna od njih tiče se i prislušnih centara unutar EPS-a, o kojima je pisao BIRN. Preduzeće IntellSec, preko kog je EPS 2019. nabavio softver za zaštitu 20 mobilnih telefona vredan gotovo 230.000 evra, dobilo je te i naredne godine još tri vredna tendera, u okviru kojih su nabavljeni oprema i softveri kakvi se mogu naći u prislušnim centrima obaveštajnih službi. Kako je BIRN otkrio, među nabavljenim softverima su i oni koji služe za prikupljanje i analizu ličnih podataka, lozinki sa društvenih mreža, dekodiranja učitanih podataka... Nasuprot tome, EPS je negirao da je nabavljao opremu za prisluškivanje. 
 
Grčićev pad došao je sa prvim snegom. Obično su građani navikli da zimske službe budu iznenađene snegom u decembru, ovog puta u krizi je bio energetski sistem, koji je doživeo potpuni kolaps. Srbija je bila prinuđena da uvozi velike količine struje. Po rečima ministarke energetike i rudarstva Zorane Mihajlović, trećina sistema EPS-a bila je van pogona.
 
TENT je zaustavio ugalj lošeg kvaliteta, u kojem je bilo i blata. EPS je kolaps pokušao da pravda time da su velike snežne padavine, vetar i izuzetno mokar sneg koji se ledio, napravili probleme u dopremi uglja. 
 
I ovde se ponovo dolazi do priče o nemoći institucija u Srbiji ili pak o tome da vlast nema sluha za one koje su koliko-toliko nezavisne. Još 2019. godine Fiskalni savet je analizom poslovanja EPS-a utvrdio da se kvalitet uglja smanjuje, kao i da su investicije u preduzeću nedovoljne, te da su na nivou amortizacije ili, u nekim slučajevima, ispod tog nivoa.
 
"Ne znam šta bih ti rekao, Mićo", reči su Aleksandra Vučića koje su protumačene kao poziv Grčiću da podnese ostavku. Međutim, tu se dolazi do još jednog u nizu paradoksa života u Srbiji. Kako je napisao u autorskom tekstu Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, Grčić ne bi mogao da podnese ostavku, a Vlada Srbije ne bi mogla da ga razreši, jer on zapravo i nije bio vršilac dužnosti direktora EPS-a, iako je uredno primao platu iz budžeta. 
Kada su novinari pitali ministarku Zoranu Mihajlović kako je moguće da nije uvaženo ni upozorenje Državne revizorske institucije da Grčić četiri godine nezakonito upravlja EPS-om, rečeno im je da je ministarstvo koje vodi pre "pre kolapsa u EPS-u upozoravalo tu kompaniju, Vladu Srbije i javnost na probleme u njegovom poslovanju". Upozorenja, po svemu sudeći, nisu dovoljna, ponekad je potrebno uraditi i nešto konkretno.
 
Ipak, Grčić se povukao sa čela EPS-a početkom godine, ali je pre toga, kako je objavila Nova.rs, potpisao odluku o formiranju Kancelarije EPS-a za saradnju sa lokalnim samoupravama. Za rukovodioca imenovao je sebe. 
 
Prilikom svog pada sa čela najvažnijeg državnog preduzeća, Grčić je uputio pismo državnom vrhu u kojem je kritikovao osobu koja je njega najviše kritikovala - ministarku Mihajlović. Kako je napisao, "ako gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast".
 
Od tog pisma prošlo je tri meseca, a prošli su i izbori. U međuvremenu, objavljeno je da je podneta krivična prijava protiv Grčića. Kako je objavila Nova.rs, prijavu je podnela ministarka Zorana Mihajlović, optužujući bivšeg prvog čoveka EPS-a da je prekoračio granice svog službenog ovlašćena, nesavesno postupao u vršenju službe, ugrozio energetski sistem, te da je naneo državi štetu od 500 miliona evra.
 
Kako je zaključila, EPS je "za jednu noć pao na kolena i sada je stiglo na naplatu sve što je godinama loše rađeno". A sve što je godinama loše rađeno, rađeno je pod prećutnim blagoslovom aktuelne vlasti. To ministarka, naravno, nije rekla.
  • B

    12.05.2022 07:05
    bumbar
    Sramota Srbije i SNS!!!!!
  • BoeserWolf

    10.05.2022 22:08
    @Đura Vojvođanin
    Mora da ste mladi pa se ne secate, ovaj sistem vrednosti i nacin upravljanja nas razara puno duze od 30 godina. Imali smo i rat kao rezultat svega toga; opet nista nismo naucili i teramo po starom.
  • Hublo

    10.05.2022 19:35
    Grčiću, direktore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.