Analitičari o dojavama bombi: Nerealan scenario da su se Ukrajinci i Albanci udružili protiv Srba

U poslednjih nekoliko dana više je od 100 najava navodno podmetnutih bombi po Beogradu, a danas su stigle na nove adrese - u kompleks Kliničkog centra Vojvodina.
Analitičari o dojavama bombi: Nerealan scenario da su se Ukrajinci i Albanci udružili protiv Srba
Foto: FoNet/AP
Dojava u KCV je pristigla putem mejla, policija je izašla na teren, a zgrada nije evakuisana.
Dok je državni vrh u poslednja dva dana uz pomoć svojih tabloida pokušavao da motiv pretnji pripiše činjenici da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a nadležni organi i dalje navode da je tako nešto, u ovom trenutku nemoguće tvrditi sa izvesnošću, stigla je poruka koja ne samo da podržava stav vlasti, nego i "precizira" da su se Ukrajinci udružili sa Albancima, kako bi "kaznili" Srbiju.
 
Kako prenosi Danas, poruka glasi: "Nećemo stajati skrštenih ruku dok Rusija kolje moj narod i uništava moju zemlju. Srbi su saučesnici u uništavanju moje zemlje i zato smo se udružili sa Albancima da miniramo sledeće lokacije u Beogradu", uz navođenje mesta gde su navodno postavljene bombe.
Sagovornici Danasa ne veruju mnogo u taj scenario.
 
Saša Janković, bivši zaštitnik građana, kaže za Danas da ništa iz ove poruke ne mora da bude onako kako piše, jer je u toku ne samo rat oružjem, već i specijalni psihološki rat, u kojem je svaka laž dozvoljena, a pored Rusije i Ukrajine i drugi mogu da koriste situaciju i ostvaruju svoje ciljeve.
 
"Pravo poreklo ovakvih poruka može da se ustanovi, i ovakve specijalne akcije protiv Srbije obesmisle samo ozbiljnim obaveštajnim radom i poverenjem javnosti u službe bezbednosti. Pravo pitanje je - zašto je Srbija za sada bez odbrane od ovakvih napada i šta bi se desilo da postanu ozbiljniji? Dugogodišnja politizacija naših službi bezbednosti odnela je danak i mi danas ne znamo ko nas teroriše, ili vlast ne sme to da nam kaže. Zato smo laka meta za ovakvu vrstu napada", navodi Janković.
 
Božo Prelević, advokat i bivši kooministar policije, ističe za Danas da je to ujedinjavanje po zločinu Ukrajinaca i Albanaca - nerealno.
 
"Niti su Ukrajinci teroristi, niti su to Albanci. Svaki narod ima ekstreme ali trenutno, oni ukrajinski su u ratu, a albanski se brane pred sudom u Hagu. Mnogi Ukrajinci su sa porodicama došli u Srbiju i verovatno njima najteže padaju ove uznemirujuće objave o bombama", kaže Prelević za Danas.
 
On dodaje da Ukrajinci znaju da ta deca po školama ili posetioci muzeja nisu zagovornici nasilja, kao ni putnici aviona čiji se život remeti uzastopnim prijavama o postavljenim bombama.
 
"Ako neko razume Ukrajince, to su građani koji su i sami preživeli bombardovanje. Oni su se nažalost našli između dve sile koje su njihovu zemlju odabrale za mesto za utakmicu koja je prvo bila poprište pretnji, zatim bombi, a sada i istančanog smisla za cinizam. Zemlja obrazovanih i kulturnih ljudi je prvo opustošena od sopstvenih političara i oligarha, a onda je došlo do "bratskog rata koji se morao izbeći", ukazuje sagovornik Danasa.
 
Prelević naglašava da policija Srbije mora na svaku prijavu bombi da reaguje pregledom.
 
"Kada bismo imali ministarstvo spoljnih poslova, ono bi moralo da traži pomoć švajcarske policije kao zemlje gde su stacionirni portali preko kojih se dostavljaju prijave. Ministar Vulin direktno svojim putinovskim izjavama provocira ovakve dojave i bilo bi dobro da ga predsednik države pošalje na odmor u Kolumbiju o trošku budžeta Srbije", zaključuje Prelević.
  • Zavadi pa vladaj

    18.05.2022 21:35
    Upali mozak na 2 sekunde
    Recimo da poverujemo u tu izmišljotinu da su se Ukrajina i Albanija kili bilo koja druga pro zapadna strana) udružile protiv nas. Postavite sebi dva pitanja. Prvo, kakav to može imati doček u domaćoj javnosti, i drugo, ko od toga jedino može da ima koristi. Ako vam to nije dovoljno da ukapirate da FSB stoji iza svega, možete si postaviti i treće pitanje, koje je vrlo prosto: ko iz dosadašnjeg iskustva preže ka ovakvim metodama, zapad ili Rusija? Može i četvrto: ko ima kapacitete i organizaciju za informacioni rat ovih razmera...
  • Pa-Pa-Paranoja

    18.05.2022 21:13
    Vu Lin daje genijalno objašnjenje u svom stilu, nemojmo biti iznenađeni.
    Međutim onda pogledate tabloide i bude vam jasno koju poruku emituje režim svojim glasačima, svojoj većini.
    Dakle Albanci i Ukrajinci i samo još nedostaju Hrvati i tu su prisutni svi najomraženiji narodi.
    Udbaška priča.
  • Dr

    18.05.2022 21:10
    Jesu Li to oni isti analitičari koji su pričali da azovstalj neće pasti ? Da Rusija gubi na svim frontovima. Ne verujem više nikom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija