Inflacija "jede" plate, a statistika kaže da rastu - u Novom Sadu veće za 5.000 dinara

Prosečna martovska plata u Srbiji je 74.664 dinara neto. U odnosu na poslednji zvanični presek Republičkog zavoda za statistiku, plate su u odnosu na februar porasle za 4.000 dinara.
Inflacija "jede" plate, a statistika kaže da rastu - u Novom Sadu veće za 5.000 dinara
Foto: 021.rs

Prema poslednjem izveštaju RZS, neto zarada na nivou Vojvodine je u martu iznosila 70.763 dinara.

Podaci su za Novi Sad još više optimistični - Novosađani su u proseku tokom marta zaradili 89.011 dinara bez poreza i doprinosa, što je za oko 5.000 dinara veća plata u odnosu na samo mesec dana ranije. 

Veliki jaz između zarada u Gradu Novom Sadu i opštinama po Vojvodini je sveprisutan i izražen. Tako je u martu najniža prosečna plata zabeležena u Malom Iđošu, gde prijavljeni dobijaju platu u iznosu od 56.825 dinara neto. 
 
Ko zarađuje ovoliko?
 
Prema statističkim presecima, neto plata u javnom sektoru je u martu bila 79.229 dinara, dok je u javnim državnim preduzećima još viša i iznosi 96.092 dinara. 
 
U zdravstvu je prosečna plata 79.068 dinara, dok zaposleni u obrazovanju i kulturi zarađuju 71.444 dinara.
 
Jaz između pojedinačnih opština nije jedini koji je prisutan budući da je jasno da zvanična statistika ne prikazuje realne plate većine građana Srbije, već "vrhunce" koji se dostižu zahvaljujući ogromnim zaradama brojnih rukovodilaca.
 
U statistici je moguće identifikovati iznos koji je najbliži realnoj srpskoj plati, a to je medijalna zarada - iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih. Ova suma je u martu iznosila 55.146 dinara bez poreza i doprinosa i, uprkos tome što je značajno niža od proseka, opet je porasla za oko 2.000 dinara u odnosu na podatke iz februara.
Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su samo oni poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika, ipak, ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava i sama kaže da ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, te se svi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Sremac

    26.05.2022 07:11
    Primer
    Deda ima 80 godina, unuk 10 godina. Njihov prosek je 45 godina, tako je i sa platama.
  • Mark

    26.05.2022 06:38
    ..
    Sta je botova..I jednih i drugih.Obratite paznju na komentare koje su napisali Sale i S. R.Isti stil pisanja,isti covek,ista nepismenost.Jos da neko poveruje da takav ima platu od 86.000 a nepismen da je normalnom coveku muka kad cita.
  • Sale

    25.05.2022 22:37
    Sale
    Neka nam zivi drzavni sektor! Plata,penziono,zdravstveno,dva godisnja placena,drzavni,verski i neradni dani...ihajjj a parice 86 hiljada za dva sata rada!!! Gde to ima...?! Ma ovo je zamene,najbolji period! I jos,odradim privatno...mesecno 2500 evra,malo lije na ovu sirotinju?! Ako radis kod privatnika i to samo jedan,posao e tada...ima krize!!! Mada moraju,plate dase podignu u drzavnim,firmama da nebude niko ispod,1000 evra,posteno je!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija