Profesor plivao Dunavom kako bi video koliko je zagađen - kod Beograda odustao zbog fekalija

Nemački hemičar Andreas Fat krenuo je na skoro 3.000 metara dugačko plivanje Dunavom kako bi niz njegov tok uzimao uzorke vode.
Profesor plivao Dunavom kako bi video koliko je zagađen - kod Beograda odustao zbog fekalija
Foto: 021.rs
Te uzorke vode tim naučnika sa Univerziteta u Beču trebalo je da analizira u pokretnoj laboratoriji na brodu. 
I tako je Fat plivao sve do Beograda, a onda je tu odustao - zbog fekalija.
Fat i tim naučnika iz Beča krenuli su u avanturu u projektu "Očisti Dunav" kako bi uzimali uzorke vode i analizirali ih na prisustvo mikroplastike i aditiva, supstance koje mogu biti veoma opasne za živi svet u vodi.
 
Nemački hemičar plivao je do Beograda, ali je onda odustao jer je reka previše zagađena i plašio se da bi to moglo da utiče na njegov imuni sistem, objasnila je Juta Nojman iz njegovog tima.
 
"U Beogradu živi oko 1,7 miliona ljudi. Njihova otpadna voda ne prolazi nikakav tretman u fabrikama za preradu, već se direktno uliva u reke. Izmet ulazi u vodu. Zbog količine bakterija koje se ulivaju, veliki je izazov plivati u Beogradu. Posledica kontakta sa vodom može biti infekcija ešerihijom koli", rekla je Nojman za "Telegraf".
 
Dodaje da je Fat zbog toga odlučio da Dunavom kroz Beograd prođe na brodu koji je bio rezervisan za tim naučnika koji su ga pratili na ekspediciji.
 
"Za sve koji plivaju Dunavom, na delu kroz Beograd, Fat savetuje: Pokušajte da ne gutate vodu. Ako ste slabog imuniteta, nemojte da plivate u tom delu reke. Voda Dunava je u regionu Beograda prljava i mi smo našim brzim testovima izmerili da je koncentracija kiseonika u Dunavu u Beogradu niža nego u regionima koje smo već prešli", rekla je Nojman i dodala da će objaviti kompletne hemijske analize kada budu završili ekspediciju.
 
Istraživanje austrijskih univerzitetskih naučnika iz 2019. godine pokazalo je da je Dunav zagađen fekalijama duž svog toka kroz Srbiju, Rumuniju i Bugarsku. Situacija je posebno kritična u Novom Sadu i Beogradu, gde je prisustvo bakterije ešerihije koli izuzetno visoko, pokazala su mikrobiološka istraživanja.
 
U Beogradu postoji čak 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija, rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
 
Plan je da se u Velikom selu izgradi fabrika za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizacija. Ostale izlive pokriće druge fabrike za preradu otpadnih voda.

Teme

dunav
  • đura

    04.06.2022 18:37
    odavno je ljuba moljac opevao reku dunav, "oj dunave reko plovna tvoji vali nose govna" znači više od četrdest godina se nije ništa promenilo...
  • mrva

    02.06.2022 18:46
    Profesor izgleda nije čuo za reku Gang u Indiji u koju se tradicionalno bacaju leševi i još što šta, a tamošnje stanovništvo vrši obredna kupanja i čak piju tu vodu i deluje da ostaju živi. Znači jača imunitet. Dunav je naspram toga obogaćena mineralna voda. Čudim se da neko ovde *sposoban* već nije počeo da flašira i prodaje dunavsku vodu.
  • Seljak

    01.06.2022 22:07
    dzabe
    pitam se gde zavrse go,na iz austrije i nemacke?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.