Kako će Lavrov uopšte stići do Srbije?

"Kako će Sergej Lavrov uopšte doputovati do Beograda?", pitanje je koje se nameće samo po sebi ovih dana.

Kako javlja N1, uz lične sankcije koje mu je uvela Evropska Unija, problem pravi i zatvoren vazdušni prostor za ruske avione. Angažovanje specijalnog aviona Er Srbije bilo bi loše primljeno od strane Zapada. Uz to, situaciju dodatno komplikuju i navodi da bi u slučaju dolaska šefa ruske diplomatije u Beograd, svoju posetu mogao da otkaže nemački kancelar.

"Tehnički problematičan" dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd, kako ga naziva predsednik Vučić, najavljen je za ponedeljak. Međutim, nije poznato kako će on u prestonicu Srbije stići, s obzirom na to da je Evropska unija njemu lično uvela sankcije, i onemogućila prelet svim ruskim avionima preko svoje teritorije.
 
"On ima nekoliko mogućnosti. Prva je da dobije dozvole od strane određenih država koje bi ga propustile. U ovom slučaju bilo bi dovoljno da to bude Bugarska. Znači, da on iz Rusije dođe preko mora do Bugarske i da ga Bugarska propusti. To je malo verovatno da će se desiti", ocenjuje vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić.
Angažovanje specijalnog čarter leta Er Srbije bila bi druga mogućnost. A to bi, kažu poznavaoci prilika, bilo loše primljeno od strane Zapada.
 
Treća opcija, ujedno i najmanje verovatna jeste dolazak Sergeja Lavrova redovnim letom iz Moske do Beograda Er Srbijom, ili pak preko Istanbula Turkiš Erlajnzom.
 
"Ja sam skoro uveren da ruske službe bezbednosti ne bi dozvolile gospodinu Lavrovu da doputuje komercijalnim letom upravo iz razloga bezbednosti. Ja u tu varijantu vrlo malo verujem i za to dajem minimalne šanse. Teško da bi neko mogao Evropu da natera da pogazi svoje sankcije jer se u ovom slučaju radi isključivo o bilaterlanoj poseti čiji cilj nije rešavanje rata u Ukrajini, već pojačavanje ruskog prisustva na Balkanu", smatra bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić.
 
Istovremeno ne veruje da će se ova poseta uopšte dogoditi.
 
"Mislim da su šanse za realizaciju te posete vrlo male. Ako se ta poseta realizuje sigurno je da će Zapad tražiti niz objašnjenja, plus Beograd će se naći u situaciji da ponovo objašnjava i da dokazuje svoju odanost Zapadu", dodaje za N1 Đukić.

Ako Lavrov ipak pronađe put i sleti u Beograd, moglo bi da dođe do drugog problema. "Novosti" navode da bi u tom slučaju svoju posetu Srbiji, najavljenu za 10. jun, mogao da otkaže nemači kancelar Olaf Šolc. Predsednik Vučić takvu mogućnost nagovestio je izjavom da se "stvari komplikuju", i da bi to za Srbiju bila loša vest.

  • @Dolazi regularno

    07.06.2022 13:51
    ...
    Intelektualac da budeš.
  • Piplfoks

    06.06.2022 13:24
    @Da

    Ja sam govorio o domaćem ološu, za uvozni poput tebe može i deportacija, pa nek te rešavaju kod kuće.
  • Piplifoks@

    05.06.2022 19:56
    Da
    U pravu si....svjesni smo mi sta nam zelite i spremate...nije nam prvi put 1914 1941 1991 1999 Neg "Foxu" dal ste vi svjesni 1918 1945 2025????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.