Mićunović: Prekinuti iluzije o Kosovu

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS), Dragoljub Mićunović, izjavio je oslanjanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uz prisustvo Euleksa i Kfora, ne znače više garanciju za naš suverenitet na Kosovu.
Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS), Dragoljub Mićunović, izjavio je oslanjanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uz prisustvo Euleksa i Kfora, ne znače više garanciju za naš suverenitet na Kosovu.

"Vrlo je nezdravo živet u iluzijijama. I što više budemo živeli u toj samoobmani da imamo neku značajnu moć i uticaj na Kosovu, utoliko gubimo vreme, a Srbija mora da vodi računa o celini interesa srpske države i srpskog naroda", izjavio je Mićunović za novosadski "Dnevnik". On kaže da je moguće napredovanje ka Evropi bez formalnog priznavanja nezavisnosti Kosova, ali i da je činjenica da se realnost u pokrajini menjala na našu štetu, što se i očekivalo, jer su od proglašenja nezavisnosti Albanci uspostavili svoju vlast i dobili diplomatsko priznanje najvećeg i najvažnijeg dela Evropske unije, te Sjedinjenih Američkih Država.

Mićunović ocenjuje da cela priča o našem suverenitetu na Kosovu i Metohiji, koju inače priča i partija čiji je visoki funkcioner, postaje sve više virtuelna, nego realna. On dodaje da bi trebalo razvijati trgovinske odnose s Kosovom, te da treba izbegavati drame, poput poslednje, oko carinskog pečata. "Imali smo skoro 400 miliona evra izvoza, što je za naš spoljnotrgovinski deficit velika stvar, jer robu tamo možemo da prodamo, a ne u Americi", kaže predsednik političkog saveta Demokratske stranke i dodaje: "Mi imamo više interesa da razgovaramo o Kosovu nego Albanci. Oni su uzurpirali šta su mogli i zašto bi otvarali ta pitanja. Mi pak, tamo imamo veliku imovinu, državnu i privatnu, a popis će pokazati i koliko ljudi, naših sunarodnika, tamo živi".

Mićunović ocenjuje da imamo mogućnosti da preko Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, izdejstvujemo da se prava Srba na Kosovu poštuju, te da se boji da smo s idejom o podeli kosova zakasnili. "Kada je bilo vreme, nismo na tome insistirali, a Vojislav Koštunica, tadašnji premijer, nije hteo ni da čuje za tako nešto, smatrajući da mi imamo uporište u međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 i zašta bismo delili nešto što je naše celo", objašnjava Mićunović i dodaje da se ispostavilo da je realnost drugačija.

Odgovarajući na pitanje da li će se napustiti dosadašnja državna politika prema Kosovu, visoki funkcioner DS-a, izjavio je da ne zna šta se misli pod tim. "Ono što će sigurno slediti jeste da ostanemo privrženi ambicijama članstva u EU, te što hitnijeg dobijanja statusa kandidata, kako bismo imali pristup i evropskim fondovima i ostalim vezama sa Evropskom unijom", kaže Mićunović.

  • Boško

    19.09.2011 16:24
    ovaj čiča ...
    Ma bre ovaj čiča je čista prosto proširena budala koja za šačicu evrića priča šta mu se kaže! Dal će mo ikad da rasteramo ove repove iz Titoističke Jugoslavije i da očistimo gumno od kukolja pa da krenemo i podignemo ovu Srbiju na noge. Ali pre toga sve ove iz skupštine na sud pa da vrate pare koje su mitom i korupcijom dobili, da se izpričaju od koga su ih i zašto dobili, pa ne može više "skinu ga sa funkcije i to je to" . Nema to više! Ima da plati za ono što je upropastio i on i sve te glavonje koje ustvari i ne rade za srbiju a plaćeni su da rade upravo za interes Srbije i interes srpskog naroda!
  • djole

    12.09.2011 10:52
    bezdan
    Nema veceg iluzioniste od ovog ovde! Idi covece bestraga i ucinices puno za Srbiju!
  • Jogi Letač

    12.09.2011 09:39
    Jocika, za tvoju informaciju, Kosovo je predao Milošević, još 1999. godine Kumanovskim sporazumom. Meni nikad nisu bile jasne težnje da se kao nešto borimo za Kosovo, umesto da su DOS-ovci posle 5. oktobra lepo otvoreno rekli ko je kriv za gubitak Kosova i okrenuli stvarima na koje se moglo uticati. Oni koji su mislili realno, znali su još 1999. godine da je Kosovo izašlo iz države Srbije i da je to nepovratni proces. Stvaranje iluzije da se mi tu nešto možemo pitati je već puno koštalo ovu državu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.