Bocan-Harčenko: Uvođenje sankcija bi naškodilo ekonomiji Srbije, većina građana je protiv toga

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da bi uvođenje sankcija Rusiji moglo da naškodi ekonomiji i socijalnoj sferi Srbije.
"Ekonomija Srbije je veoma vezana u pozitivnom smislu sa Rusijom. Svako razume da bi antiruske sankcije dovele do značajne štete za ekonomiju i socijalnu sferu", kazao je Bocan-Harčenko u intervjuu dnevniku "Izvestija".
Navodeći razloge zbog kojih smatra da Beograd neće uvesti sankcije Rusiji, ambasador je naveo zvaničan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića, utisak iz ličnih kontakata sa njim, kao i mišljenje apsolutno velike većine građana Srbije.
Na pitanje koji je sistem međusobnih plaćanja sa Srbijom, naveo je da je Srbija prijateljska zemlja, te da zato način plaćanja ostaje isti.
 
"Istovremeno, u našoj trgovini u celini je postavljen zadatak prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama, i ono će se postepeno rešavati", dodao je Bocan-Harčenko.
 
On je rekao da status Srbije kao kandidata za ulazak u EU "apsolutno nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa" ukoliko Beograd bude sprovodio politiku koju vodi sada.
 
"Istovremeno, u Srbiji raste shvatanje da je neophodno aktivnije se odupreti pritiscima Zapada ne samo u ekonomskoj sferi, već i u političkim i međunarodnim poslovima, na međunarodnim platformama", rekao je ruski ambasador.
 
Bocan-Harčenko se sastao danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i formalno ga obavestio o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd. Lavrov je danas trebalo da stigne u dvodnevnu posetu Srbiji.
  • Z na viberu

    09.06.2022 07:08
    Ko, šta, ali....
    Mislio sam da je Vučić predsednik Srbije.
    Ono ovaj špijun...
    Proterati ga odmah.
    Volim Rusiju ali ne ovakvu politiku koju vodi Putin.
    Zabole me i za Ukrajinu.
    ZIVELA SRBIJA
  • Zebra

    06.06.2022 20:36
    Pa kad smo beskičmenjaci pa svaka slina može sa nama kako hoće.
  • V

    06.06.2022 16:34
    V
    A zasto je S. Dolanc ovog Sefcenka razmenio?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.