Vučić: Šolcova izjava o međusobnom priznanju je iznenađenje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, povodom izjave nemačkog kancelara u Prištini da u EU nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju, da se takav stav do sada nije čuo od nekoga iz Evrope.
"Mi smo slušali da se traži, i ono što jeste deo pregovaračke platforme koju Srbija ima sa EU, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine", rekao je Vučić u Beogradu, nakon sastanka sa Šolcom.
Prema njegovim rečima, osim SAD, ranije niko nije govorio o međusobnom priznanju.
 
"Niko u Evropi ni danas zvanično ne traži međusobno priznanje. To smo čuli danas na konferenciji za novinare u Prištini i ja to mogu da razumem, stvari se menjaju na štetu Srbije, upravo onako kako sam i predvideo da će se događati pre nekoliko nedelja, prateći šta se događa u drugim delovima Evrope", kazao je Vučić.
Istakao je da mu je važno što kancelar Šolc "razume suštinu problema" i da zna da se stvari rešavaju "korak po korak" i naglasio da "Srbija nikada nije odustala od dijaloga i da nikada nije odbila nijedan sastanak".
 
"Nemojte da se ljutite što je naš odnos prema Kosovu drugačiji od vašeg, jer onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije", rekao je predsednik.
 
Naglasio je da su, uprkos Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN koja je još uvek na snazi i koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije "uključujući Kosovo kao njen deo", spremni da razgovaraju o kompromisnom rešenju.
 
"Znamo da je to uslov za našu evropsku budućnost. Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje, ali Nemačka je velika, Nemačka je moćna, mi smo mali. Ostaje na nama da sagledamo kako da se prema tome ophodimo u narednom periodu", rekao je Vučić.
 
Dodao je da će Beograd uvek biti spreman za napredak u dijalogu i ocenio da su blizu toga da završe sporazum o nestalim osobama i energetici.
 
Istakao je i da ima apsolutno poverenje u kancelara Šolca kada govori o tome da je "veoma posvećen napretku država Zapadnog Balkana prema EU" i dodao da bi "značajni pomaci mogli da se vide već u decembru, ukoliko budu napredovali u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava".
 
"U junu zbog sveukupne situacije i zbog toga što nismo uveli ni sankcije Ruskoj Federaciji ne treba očekivati ništa, ali ne verujem ni da je za druge, zbog sveukupne situacije, moguće bog zna šta očekivati, ali očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu", kazao je Vučić.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je ranije danas u Prištini da u Evropskoj uniji (EU) "nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju i da je put Kosova ka EU povezan sa dijalogom sa Srbijom".
  • @Evo

    11.06.2022 12:30
    Pa kreci u rat, sta cekas. Eto ti i kako kaze Limanac 90% gradjana Srbije, znaci bez problema osvajate Kosovo za nekoliko sati
  • Лиманац

    11.06.2022 10:23
    @Овај што ми одговара
    У свом брзоплетом покушају да подржиш територијални интегритет Украјине, насупрот мојој подршци територијалном интегритету Србије, превидео си да Украјина у свом званичном називу нема ’Република’.
  • Лиманац

    11.06.2022 10:16
    @Овај што се представља као ја
    Да је та ’групица’ наводно потписала отуђење Косова и Метохије, данас не бисмо имали на снази Резолуцију бр. 1244 Савета безбедности Организације уједињених нација, која је темељ за дипломатско деловање Србије на пољу суверенитета и територијалног интегритета.
    Јефтини политички памфлети и флоскуле које покушаваш да шириш у коментарима под мојим именом највише штете наносе теби, тако што показују колико си мала и неостварена особа.
    Уколико сте се ви, слободно могу да кажем — издајници, одрекли Косова и Метохије, ми, 90% грађана Србије, нисмо, нити ћемо. Иза нас је српска традиција, српска историја, српска културна баштина, као и међународно право, а иза вас — само зло и мржња према свему српском.

    Живела Република Србија и Аутономна Покрајина Косово и Метохија у њеном саставу!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija