Oko 40 odsto građana Srbije ide u Nemačku da radi, sve popularnije i Hrvatska, Mađarska...

Dve trećine građana Srbije koji zemlju napuštaju zbog posla odlazi u EU, od čega čak 40 odsto u Nemačku, podaci su nemačke organizacija GIZ.
Oko 40 odsto građana Srbije ide u Nemačku da radi, sve popularnije i Hrvatska, Mađarska...
Foto: Pixabay
Oko 60 odsto onih koji su Nemačku odabrali za radnu destinaciju učestvuje u kružnim migracijama, odnosno radi na relaciji dijaspora-matična zemlja, čime doprinosi matici svojim znanjem, ali i finansijski.
Nemačka organizacija za saradnju GIZ je istakla u saopštenju da najnoviji trendovi pokazuju da najvažnije radne destinacije za srpske državljane postaju Slovenija, Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Malta i Češka, koje iz godine u godinu beleže sve veći broj srpskih migranata u odnosu na tradicionalne destincije poput Francuske, Nemačke i Švajcarske.
"Većina migracija u ove zemlje po prirodi je privremena ili kružna, sa ograničenim potencijalnom za trajnu migraciju", ocenila je predavačica Ketrin Džejms.
 
Savetnik u kabinetu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Igor Perić istakao je da je cilj ove i buduće Vlade Srbije da podstakne cirkularne i povratne migracije stanovništva.
 
"Svedoci smo da nisu samo visokoobrazovani kadrovi oni koji odlaze. Poslednjih nekoliko godina izražen je odlazak zanatlija zbog čega se Srbija suočava sa manjkom radne snage u tim oblastima", naveo je Perić i podsetio da je GIZ u okviru programa "Migracije i dijaspora" podržao i izradu Strategije o ekonomskim migracijama za period 2021-2027, kao i prateći Akcioni plan za period 2021-2023, koji je prošle godine usvojila Vlada Srbije.
 
U Evropskoj uniji, jedan od najučestalijih primera cirkularnih migracija su državljani trećih zemalja, koji rade u EU, a koji žele da započnu posao u zemlji porekla.
 
"Kada su u pitanju državljani Srbije, uglavnom je reč o profesorima, lekarima i drugim stručnjacima koji žive u zemljama EU a koji su voljni da podrže Srbiju tako što obavljaju deo svojih profesionalnih aktivnosti u njoj", istakla je naučna saradnica u Afričkom centru za migracije i društvo Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu Nasim Madžidi.
 
Govoreći o programu "Migracije i dijaspora", projektna menadžerka Jovana Stamenković istakla je da pored jačanja kapaciteta institucija koje se bave upravljanjem migracijama, GIZ radi i na direktnoj podršci povratka pripadnika dijaspore u Srbiju u cilju doprinosa ekonomskom rastu, povezivanju sa zemljom maticom i transferu znanja i veština stečenih u Nemačkoj.
  • Miljko. B

    12.06.2022 09:58
    Miljko. B
    Svi koji su otisli iz Srbije niko se nije,pokajao! Mi prva generacija jos nas puca,nostalgija o gradu i zemlji ali kada se setis,svega loseg i kada,dobijes platu zaboravis u sekundi! Dok nasa deca,zaista neosecaju nista! Moj sin iako rodjen u NS za 21 godinu je bio samo jednom na par dana i nikada,vise!!! Dosta je nasih gradjana u zadnjih par godina,doslo sa porodicama ili sami i koliko,cujem od njih niko ni nepomislja dase,ikada vrati u Srbiju i NS! Ja eto volim,kada sam slobodan da udjem na ovaj 021 portal i procitam sta se desava iako me nedotice,vise nista! Mogu vam napisati dase,nista kod vas nije promenilo sem,gradnje ovo ostalo imam utisak da deo ljudi,gore zivi nego 90-ih! Zaomije mladih jer i ja sam bio,mlad i skoro da nemam lepih uspomena! Nesputavajte svoju,decu ako zele da odu od vas i iz zemlje jer zivot je jedan za svakog! Ako ostanu...bice im tesko i uzaludno,ako odu bice im tesko alecne uzaludno i veoma,materijalno unosno!
  • Rada vušović

    12.06.2022 01:52
    Dostojanstvo
    Ne znaju oni šta je ponos i dostojanstvo. Napuštaju svoju ,bogatu njivu ,da ni prali nemačka govna
  • @O. O

    11.06.2022 23:32
    Gde si, u DE ili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.