U Beogradu otkrivena spomen-ploča Džordžu F. Kenanu, nekadašnjem ambasadoru SAD

U Beogradu je danas otkrivena spomen-ploča Džordžu F. Kenanu, istaknutom američkom diplomati i ambasadoru u bivšoj Jugoslaviji u periodu od 1961. do 1963. godine.
Spomen-ploču su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.
Tabla na zdanju nekadašnje Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša 50 postavljena je na inicijativu Gorana Vesića, a svečanoj ceremoniji prisustvovao je i Kristofer Kenan, sin Džordža Kenana, koji je ovim povodom došao u Beograd posle 59 godina.
Vesić je istakao da Džordž Kenan nije običan ambasador jer je, kako je naglasio, kreirao sudbinu Jugoslavije drugačiju od one koja joj je bila namenjena posle Drugog svetskog rata.
 
"Reč je o jednom od najznačajnijih američkih diplomata i jednom od autora obnove Evrope posle Drugog svetskog rata. Svakako je najzaslužniji što je tadašnja Jugoslavija dobijala veliku pomoć od SAD. Džordž Kenan je uspeo da promeni živote mnogih generacija u posleratnoj Jugoslaviji jer su mnogi mladi ljudi počeli da odrastaju na zapadnoj kulturi i vrednostima, a studenti da dobijaju stipendije i školuju se na američkim univerzitetima", ukazao je Vesić.
 
On je podsetio da je Kenan bio direktno imenovan od tadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija.
 
"Za kratko vreme koje je proveo u Beogradu i za sve što je učinio za našu zemlju i grad dugujemo mu veliko hvala. Mi smo generacija koja zna da zahvali ovom divnom čoveku. Kenan je Amerikanac čiji rad pripada američkoj diplomatiji i istoriji, ali današnjim činom on je postao i Srbin, a mi smo veoma srećni zbog toga", naveo je Vesić.
 
"Svi mi koji smo imali privilegiju da služimo u diplomatiji Amerike svesni smo doprinosa Džordža Kenana i onoga što je učinio za našu zemlju, kao i za odnose naše zemlje sa zemljama širom sveta. Posebno mi koji smo imali čast da služimo u američkoj ambasadi u Beogradu, da sledimo njegov put i idemo njegovim stopama", rekao je ambasador Hil.
  • Pobesneli Laloš

    13.06.2022 18:54
    Baš
    Bolje da su spomen proču postavili Đorđu Balaševiću, najboljem kompozitoru Miši Markoviću ili divnom Miši Aleksiću.
  • Zzzz

    13.06.2022 18:24
    Mnogo ćemo da se ovajdimo od te ploče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija