Epidemiološkinja objašnjava šta treba da znate o majmunskim boginjama

Epidemiolškinja Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević kaže da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana.
Epidemiološkinja objašnjava šta treba da znate o majmunskim boginjama
Foto: Pixabay

Period inkubacije je ponekad i 21 dan, navodi dr Begović u razgovoru za RTS.

"Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje. Promene liče na one kod obolelih od velikih boginja", objašnjava dr Begović Lazarević.

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i respiratornim kapljicama, a kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajem promena na koži mora biti produžen.
 
U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe. Oprez je neophodan, promena mnogo partnera predstavlja rizik, ističe epidemiolog.
 
Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković kaže da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.
 
"Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno – moći ćemo da reagujemo", rekao je prof. dr Marković.
 

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se na sajtu "Batuta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija