Tužilaštvo sumnja da je u RGZ ubačen virus, u istragu uključena i BIA

U Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal istražuju detalje hakerskog napada na Republički geodetski zavod, a sumnja se da je u sistem ove institucije ubačen virus.
Tužilaštvo sumnja da je u RGZ ubačen virus, u istragu uključena i BIA
Foto: 021.rs

Kako u ovom tužilaštvu navode za Danas, u toku je "preduzimanje krivičnopravnih dokaznih radnji", pa samim tim nije moguće dati preciznije podatke o načinu izvršenja krivičnog dela.

Ipak, posebni tužilac za VTK Branko Stamenković za Danas navodi da je ovom tužilaštvu u petak, 17. juna, podnet izveštaj sa dokazima od strane Odeljenja za VTK MUP RS, koji je trenutno predmet detaljne analize ovog tužilaštva.

"Nakon završetka analize, a očekujem da će se to desiti tokom današnjeg dana (20. jun), odmah će biti upućen zahtev za prikupljanjem potrebnih obaveštenja navedenom specijalizovanom odeljenju MUP radi dodatnog razjašnjenja određenih događaja i daljeg prikupljanja dokaza, radi ocene preduzimanja narednih procesnih radnji i postupanja Posebnog tužilaštva", navodi Stamenković, posebni tužilac za VTK.
 
On je dodao da u ovom momentu to tužilaštvo smatra da postoji "osnovana sumnja da je nepoznato lice izvršilo krivično delo Pravljenje i unošenje računarskih virusa iz čl. 300 u sticaju sa krivičnim delom Računarska sabotaža iz čl. 299 Krivičnog zakonika Republike Srbije", kao i da će o daljim koracima tužilaštva javnost biti obaveštena blagovremeno.
 
U istragu je uključena i Bezbednosno informativna agencija. 

Podsetimo, početkom prošle nedelje RGZ je objavio da zaključava baze podataka jer je došlo do hakerskog napada na sajt sa podacima o imovini građana i privrede, kako bi se obezbedila njihova zaštita. 

  • Borko Cvarak

    04.07.2022 15:43
    SNS je virus
    Koji bre virus... pitajte firmu Algotech koja odrzava IT za RGZ, ko im je naredio da pritisnu dugme "shutdown".
  • rajko

    21.06.2022 12:43
    SVE JE OVO REŽIJA
    Samo čovek koji je prethodnih 20 godina živeo na Marsu može da veruje da ovo nije još jedan marifetluk koji je režirao vučić. Da se proknjiži ono što treba.
    Pametnom dosta.
  • 65+

    21.06.2022 11:36
    eeeeee šta smo sve doživeli i preživeli! A šta nas tek čeka. Garant su odradili sve što su muvali, legalizovali, uknjižili, preknjižili, obrisali....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija