Prevare sve češće - kako se zaštititi od lažnih agenata za nekretnine?

U Srbiji se godišnje proda nekoliko desetina hiljada nekretnina – najviše stanova, ali i kuća i vikendica. Ljudi često, i za kupovinu i za prodaju, angažuju agente za nekretnine.
Prevare sve češće - kako se zaštititi od lažnih agenata za nekretnine?
Foto: Pixabay
Slučaj koji je otkriven tokom protekle nedelje samo je jedan od primera nepažnje i neznanja - muškarac je, predstavljajući se kao agent za trgovinu nekretninama, prevario i kupca i prodavca jednog luksuznog objekta. Tako je protivpravno prisvojio čak 1.100.000 evra, što je jedna od najvećih prevara koju je u poslednjih nekoliko decenija izvršilo fizičko lice.
Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić kaže za RTS da građani koji žele da uđu u poslovni odnos sa agencijom za nekretnine treba pre svega da pogledaju i provere da li je agencija odnosno posrednik upisan u registar posrednika, što je moguće učiniti tek nakon položenog stručnog ispita. Registar posrednika se nalazi na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
"Ministarstvo sprovodi polaganje stručnog ispita za sva lica koja žele da se bave po zakonu prometom i posredovanjem u prodaji i izdavanju nepokretnosti", navodi Hodžić.
 
Naglašava da agenti moraju da ispune određene uslove kako bi dobili potvrdu da su položili stručni ispit i upisali se u registar posrednika.
 
Kaže da građani treba da obrate pažnju i na to da li je posrednik dobio identifikacionu karticu Privredne komore Srbije, koja je u maju prošle godine, na lični zahtev, počela agentima da izdaje kartice kao dodatni vid zaštite građana od zloupotrebe.
 
"Da bi neka agencija mogla legalno da posluje, mora da i ima i minimalne tehničke uslove - poslovni prostor, kao i da bude upisana u Agenciju za privredne registre kao pravno lice i privredni subjekt", objašnjava Hodžić.
 
Ističe da je licenca preduslov da se lice upiše u registar posrednika, što se ne dešava automatski.
 
Hodžić navodi i da poslovanje agenata za nepokretnosti kontroliše tržišna inspekcija i da je prilikom kontrole važno videti da li su registrovani, ali i da li poseduju osiguranje kao dodatni vid zaštite klijenata.
  • Ja

    28.06.2022 09:20
    Da
    Malo detaljnije prečešljati agencije i koliko uzimaju prilikom posredovanja izmedju kupca i prodavca. Ima tu svega i svačega. I odakle im pravo da otkupljuju stanove i po mnogo vecim cenama preprodavaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.