Radna grupa za bezbednost novinara o poternicama sa likom Verana Matića: Drsko zastrašivanje

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara danas je najoštrije osudila lepljenje plakata u Vranju sa likom predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Verana Matića.
Radna grupa za bezbednost novinara o poternicama sa likom Verana Matića: Drsko zastrašivanje
Foto: 021.rs
Grupa je ocenila da je reč o novom postupku zastrašivanja putem veoma drske pretnje i diskreditacije koje su upućene Matiću.
 

Kako je saopštila Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, pretnje su upućene čoveku koji je, pored toga što je novinar i predsednik jednog medijskog udruženja, član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

"Veran Matić je jedan od najistaknutijih zagovornika slobode medija, čovek koji decenijama zastupa interese novinara i celokupne medijske zajednice u zemlji i celom našem regionu, i koji se u svim slučajevima pretnji i napade na novinare zalaže za unapređenje krivično-pravne zaštite novinara. Upravo zbog toga, pretnje koje su upućene Veranu Matiću su posebno neprihvatljive i izuzetno drske, i predstavljaju napad ne samo na njega kao pojedinca već na celu medijsku zajednicu, ali i na radna tela koje je formirala država u cilju veće zaštite novinara u obavljanju njihovih profesionalnih zadataka", navodi se u saopštenju.
 
Ističe se da su sve vrste verbalnih i fizičkih pretnji, diskreditacija, pritisaka i napada na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti apsolutno nedopustivi.
 
Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara traži od svih nadležnih organa da se preduzmu sve mere kako bi se pronašli odgovorni za lepljenje plakata sa likom Verana Matića u Vranju, i nalogodavci i počinioci.
 
Grupa je istakla da i ovom prilikom pruža punu podršku vlasnici Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju u Vranju, kojima je pretio Dejan Nikolić Kantar, kome je u međuvremenu, zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji nadležnih organa, određen pritvor od 30 dana.
 

Radna grupa pružila je podršku i svim nadležnim organima, pre svega tužilaštvu, policiji i lokalnoj samoupravi u Vranju i apelovala još jednom da preduzmu sve mere kako bi se sprečio uticaj na novinare i onemogućavanje novinara da slobodno obavljaju svoj posao.

  • Obratite

    27.06.2022 17:07
    paznju
    ...u zastiti targetiranog i "prokazenog" novinara Verana Matica da ce progon morati da prati i propaganda tipa "kakav je covek Oliver Ivanovic"! U tome ce ucestvovati "neki" stanari iz zgrade u kojoj stanuje, neke prodavacice iz samopusluge, neke ostrascene patriote, neka rodbina...Mozda vidimo i montirane filmove sadrzaja: nije on neki "fini" gospodin kakvim se predstavlja...
    Da je novinarka - bila bi od onih sto klece u fotomontazama koje nemaju kraja...Ne bi ta vise bila "fina" dama! I tako u krug i beskraj! Ne bi pomoglo ni predsednikovo osudjujuce "smrc, smrc, imam zensko dete"!
    Uzalud sto svi znaju! Uvek uspeva!
    Gospodin Veran Matic sluzi takodje trenutno za kvarenja srpskog naroda posto poganom akcijom njegovog progona postize se - bumerang! Ko vam to Srbi radi?
  • vladaNS

    27.06.2022 16:45
    ?
    Slika, i potvrda delovanja presvučene radikalske primitivne klike bez mozga u glavi ali s jasnim ciljem da treba zastrašiti i eliminisati poštene novinare, koji j svojim delovanjem mogu da naprave pozitivan pomak iz ovog gliba. Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.