Mihailović: Do promene u odnosu građana prema EU može da dovede Vučić sa naprednjačkom mašinerijom

Do promene u odnosu građana prema Evropskoj uniji mogao bi da dovede predsednik države i najveće stranke Aleksandar Vučić.
Mihailović: Do promene u odnosu građana prema EU može da dovede Vučić sa naprednjačkom mašinerijom
Foto: 021.rs
Uz to, važna je promena narativa u provladinim medijima, kao i angažovanje stranačke infrastrukture i provučićevski orijentisanih predstavnika političke i društvene elite, smatra sociolog Srećko Mihailović.
 
 
Samo trećina građana glasala bi za ulazak Srbije u EU, dok bi se 51 odsto izjasnilo protiv, rezultati su poslednjeg istraživanja Demostata, koje je pokazalo i da je odnos javnog mnjenja prema tom pitanju isti kao odnos vlade i njenih medija prema EU.
 
Mihailović, glavni istraživač Demostata, uveren je da bi takvo raspoloženje građana, koje je u velikoj meri posledica proruskog narativa u Srbiji, u kratkom roku mogao da promeni predsednik Srbije zbog njihove vezanosti za njega, uz opasku da su se tome nadali i zvaničnici Evropske unije.
 
"On je prvi čovek Srbije, vođa kakav Srbiji treba i oni su spremni da ga poslušaju. O tome svedoči i jedan naizgled banalan primer. Naime, u prošlogodišnjem istraživanju smo naišli na podatak da je oko 15 odsto spremno da primi vakcinu protiv korona virusa ako to zatraži ili preporuči Vučić. Ta spremnost građana da posluša Vučića i kad je reć o životu, pokazatelj je duboke vezanosti jednog dela građana Srbije za Aleksandra Vučića", rekao je Mihailović.
 
On zaključuje da je za promenu javnog mnjenja potrebna trijada u sastavu Vučić, njemu naklonjeni mediji i naprednjačka stranačka mašinerija.
 
"Ne bih mogao da kažem koliko bi mu vremena trebalo da do promene dođe, ali je sigurno da to nije veoma kratak niti veoma dug vremenski period. Potrebno je da se pokrene cela mašinerija sastavljena od Vučićeve volje, njegove stranke i njegovih medija, uz angažovanje pojedinaca iz političke i društvene elite u Srbiji koja je na Vučićevoj strani", rekao je Mihailović.
 
On podseća da je bitna karakteristika srpske spoljne politike svesno generisana konfuzija u javnom mnjenju, koje percipira spoljnu politiku Srbije kao stajanje između istoka i zapada ili nastavak nesvrstane politike bivše Jugoslavije.
 
"Tu konfuziju su u javno mnjenje unosili oni koji su bili na vlasti posle 1990. godine, svesno ne želeći da se opredele za jednu stranu. Verovatno će sila naterati Vučića i njegovu stranku, a potom i građane Srbije, da se opredele jer odugovlačenje rešenja ima svoj kraj", rekao je Mihailović.
 
Prema Demostatovom istraživanju, više od polovine ispitanika, njih 56 odsto, smatra da Srbija ne treba da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, dok ogromna većina ispitanika, njih 80 odsto, veruje da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji. Takođe, 81 odsto ispitanika veruje da bi Srbija po svaku cenu trebalo da sačuva svoju neutralnost.
 
I iako ti podaci zvuče obeshrabrujuće za proevropski orijentisane građane, programski direktor Demostata Zoran Panović veruje da predsednik Srbije može da utiče na njihovu promenu.
 
Tehnologija Vučićeve vlasti i njegovog "catch all" sistema, koji obuhvata SNS kao partiju i javni krug izvan stranke, podrazumeva i jake proevropske, pa čak i pro-NATO elemente, primećuje Panović. On kaže da takvi elementi nisu većinski u odnosu na tradicionalno rusofilsko-radikalsko raspoloženje, ali nisu ni zanemarljivi.
 
Vučić do takve promene može da dovede vrlo brzo jer za to već postoje resursi, kaže Panović i podseća da Srbija u dobroj meri zbog svoje ekonomske politike već ima dobre odnose sa Zapadom.
 
Na pitanje zašto se Vučič već nije opredelio za "proevropski orijentisano javno mnjenje", Panović navodi da mu trenutno odgovara aktuelna politika četiri stuba Borisa Tadića, koju je čak doveo na nivo glavne doktrine, kao što je unapredio i doktrinu Vojislava Koštunice o vojnoj neutralnosti Srbije. 
  • Alane Oprosti

    02.07.2022 22:35
    Лиманац
    Pa baš sam se pitao gde si, već sam pomislio da si se otrovao majonezom.
  • Zdena

    02.07.2022 20:41
    @Дигитални варварин

    Možda je gas iz deda Putinovog tankog creva ukusniji rusofilima? Kakve su to gluposti?
  • /

    02.07.2022 19:32
    /
    na odnos prema eu su trebali uticati tadic i djilas.
    izdali su djindjica i unistili ono malo sta je popravljeno za tri godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija