Ko ide na konsultacije sa Vučićem, a ko ne?

Većina stranaka koje su prešle cenzus na aprilskim izborima odazvaće se pozivu predsednika SNS i države Aleksandra Vučića i učestvovaće u konstultacijama o novoj vladi Srbije, koje počinju od četvrtka
Ko ide na konsultacije sa Vučićem, a ko ne?
Foto: 021.rs
Iz Demokratske stranke, političke organizacije "Zajedno" i Ne davimo Beograd, međutim, poručuju da konsultacije imaju smisla u demokratskim državama, ali da "u našoj autokratiji predstavljaju samo najobičniju farsu".
Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke i budući šef poslaničkog kluba u parlamentu Srbije, kaže za "Danas" da DS neće ići na te razgovore kod Vučića.
"Ne vidim nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje i daje privid normalnosti. Tačno je, konsultacije su tekovina političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla. Kod nas je to najobičnija farsa i simulacija demokratije", objašnjava Lutovac.
 
I dok je Lutovac, čiji je DS bio deo izborne liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" protiv odlaska na konsultacije, dotle ostale dve stranke, Narodna i SSP, koje su bile deo te koalicije ipak najavljuju odlazak kod Vučića.
 
"Koliko smo razumeli, na konsultacije oko formiranja Vlade Srbije biće pozvane liste koje su učestvovale na izborima. U skladu sa tim razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo formirali listu. Što se SSP-a tiče, mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu", objašnjava za Danas potpredsednica i šefica poslaničkog kluba SSP Marinika Tepić.
 
Ona podseća i da je na kraju krajeva ustavna obaveza predsednika države da pre nego što onima koji imaju većinu da mandat za formiranje Vlade, razgovara sa svima koji su prešli cenzus.
 
"Mi smo najjača opoziciona stranka, bićemo deo najvećeg opozicionog poslaničkog kluba i na nama je da vodimo odgovornu politiku u interesu Srbije. U skladu sa tim ćemo se i ponašati", izričita je Tepić.
 
Nebojša Zelenović, kopredsednik organizacije Zajedno, poručuje da njegova organizacija ovoga puta nema većinu u parlamentu, ne može da predloži mandatara i da zato nema potrebe da ide na konsultacije. 
 
I Radomir Lazović, budući šef poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, koji je i bio deo zajedničke koalicije "Moramo", kaže da sastanci i razgovori sa Vučićem treba da se vode jedino ako su deo institucionalnih procesa i protokola.
 
"Nikakve dogovore van toga sa njim nećemo voditi, niti se odazivati na sastanke koji nisu deo zvaničnih tokova. Smatramo da je zaista loše po naše društvo da se bilo koja opoziciona stranka odluči na koketiranje sa SNS i SPS i bićemo i režimu i njihovim saradnicima najljuća opozicija", napominje Lazović.
 
Opozicione stranke, desno orijentisane, ipak, najavljuju da će se odazvati Vučićevom pozivu na konsultacije, ukoliko on usledi.
 
Miloš Jovanović, lider Novog DSS, kaže za Danas da će koalicija NADA ići na konsultacije kod Vučića, a da će u delegaciji pored njega biti Mihailović i general Božidar Delić. Jovanović poručuje i da će koalicija NADA biti ozbiljna i državotvorna opozicija u gradskom i republičkom parlamentu.
 
Žika Gojković, čiji je POKS bio na izbornoj listi zajedno sa pokretom Dveri Boška Obradovića, kaže da će ići na konsultacije sa predsednikom države.
 
"Idemo, ali očekivanja nisu velika, imajući u vidu kakva će biti forma razgovora. U svakom slučaju, razgovor nikome ništa loše nije doneo, ali ne razgovaranje i ne dogovaranje oko strateških važnih stvari za državu, jeste donelo loše, produbljivajući podele društvu. Ako mi ne možemo između sebe da razgovaramo, kako ćemo tek onda da razgovaramo sa onima koji stvarno ne žele dobro našoj državi i narodu", napominje Gojković.
 
Dodaje da je jedinstvo oko projektnog zadatka države ključ za donošenje dobrih odluka.
 
"Možda su upravo ovi razgovori dobra prilika za nov početak u političkim odnosima stranaka, bez obzira da li dolaze iz vlasti, ili opozicije. Država mora biti iznad svega, iznad svake politike, pogotovo političarenja", kaže Gojković.
 
Gojkovićev kolega sa izborne liste Boško Obradović napominje da će se o pozivu Vučića izjasniti Predsedništvo Dveri i da će o tome da li idu ili ne na konsultacije blagovremeno obavestiti javnost. Dveri, kako tvrdi, nisu dobile poziv, a nisu ni sigurne da konsultacije treba da budu održane pre konstituisanja parlamenta.
 
Dileme ići na razgovor sa Vučićem ili ne nemaju zasigurno Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija.
 
"Naš kandidat za predsednika bio je Aleksandar Vučić i obzirom da je naš kandidat i pobedio na predsedničkim izborim, naša delegacija će ići na razgovore sigurno. Očekujemo dalju saradnju SNS i SPS", kaže Novica Tončev, potpredsednik SPS.
 
Na pitanje očekuju li socijalisti ponovo mesto predsednika parlamenta Srbije, on odgovara da će se o svemu već dogovoriti Dačić i Vučić.
 
U konsultacijama sa Vučićem, pored Dačića, učestvovaće i Dragan Marković Palma, koji tvrdi da ni sada neće tražiti mesto u izvršnoj vlasti.
 
"Mene interesuje bolji život građana Srbije i ne treba mi ministarska funkcija da bih se borio za to", kaže Marković.
 
Vučić će prvog dana konsultacija razgovarati sa manjinskim listama. Savez vojvođanskih Mađara koji već dugi niz godina ima dobru saradnju sa naprednjacima odazvaće se pozivu na konsultacije. Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ovih dana najavio je da je ta stranka spremna da bude deo parlamentarne većine i da participira u radu vlade s pozicija državnih sekretara.
 
Predsednik DSH u Vojvodini Tomislav Žigmanov napominje da njegovu partiju, radi formiranja nove Vlade Srbije, formalno još nije kontaktirala SNS, ali podseća da je njegova stranka putem medija iskazala spremnost da želi da razgovara.
 
"Ukoliko Koalicija Albanaca doline bude dobila poziv iz Vučićevog kabineta, razmotrićemo taj poziv, ali bismo verovatno išli na razgovor", kaže Šaip Kamberi, i dodaje da nije prioritet njegove koalicije da bude deo vlade, već da se u potpunosti ostvari Plan od sedam tačaka.
  • Telep

    11.07.2022 12:38
    Ko o čemu ...
    Ovi iz SSP-a ne propuštaju da, kad god imaju prilike, naglese da su oni najjača i glavna opoziciona stranka. Ne znam samo kada se i gde to pokazalo? Da li maju najviše odbora? Nemaju, jer NS ima više. Da li neki izbori pokazali da imaju najveću podršku u opoziciji? Nisu.
    Ono što smo videli pre izbora je da svaki put kada bi došlo do nekog spontanog narodnog bunta, Djilasi SSP bi taj bunt gušili obesmišljavajući ga.
    U kampanji je SSP bahato nametao svoj stav svim ostalim strankama po cenu rušenja jedinstva opozicije , za koje bi naravno bile optužene strtanke koje ne pristaju ba diktat SSP-a. Posle izbora je bez ikakvog razloga Djilas samoinicijativno išao kod Vučića i time uneo pometnju u opozicione redove što je dovelo do toga da SNS, dve nedelje kasnije, trijumfije nakon ponovljenih izbora na pojednim glasačkim mestima u Beogradu.
    Mislim da je SSP-u više stalo da oni budu glavna opozicija, nego da se sruši režim.
  • pera

    11.07.2022 11:56
    ..
    A ko je on pa da stranke idu kod njega?
  • aleksandar

    11.07.2022 11:08
    svi
    nebitni , a cickaju se kao da vrede nešto !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.