Poskupelo sve - od kafe, mesa i lekova, do goriva i popravke automobila, samo jedno je jeftinije

Hrana i piće poskupeli su za 18,8 odsto za godinu dana, najviše od svega kafa, čaj i kakao za 24,7 odsto, ali i meso koje je od juna prošle godine do danas poskupelo čak 23,8 odsto.
Poskupelo sve - od kafe, mesa i lekova, do goriva i popravke automobila, samo jedno je jeftinije
Foto: Pixabay
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu u proseku su povećane za 1,6 odsto u odnosu na maj, objavio je Republički zavod za statistiku.
Potrošačke cene u junu su za godinu dana, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane 11,9 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku veće za 7,3 odsto.
Povrće, ulje, mleko, sir i jaja, ali i riba, sve je to poskupelo 19 i više odsto, najmanje poskupljenje od 8,7 odsto je zabeleženo kod mineralnih voda, bezalkoholnih pića i sokova.
 
Alkoholna pića su poskupela 7,4 odsto za godinu dana, najviše vino, čak 13 odsto, a najmanje pivo šest odsto.
 
Troškovi stanovanja, kao i računi za vodu i struju poskupeli su za 7,7 odsto, najviše čvrsta goriva, 28 odsto, ali nije zanemarljivo i poskupljenje materijala za popravke u stanovima od 18 odsto.
 
Nameštaj je poskupeo gotovo 13 odsto, popravka nameštaja još više od toga - nekih 14,2 odsto, a najmanji rast cena od pet odsto u ovom segmentu je kod tekstila.
 
Lekovi su za godinu dana poskupeli 4,7 odsto, objavio je RZS, a stomatološke usluge 15,3 odsto.
 
Mnogo veća poskupljenja zabeležena su u transportu, gde je gorivo otišlo gore za 27 odsto, a održavanje automobila je za godinu dana poskupelo za 22,3 odsto.
 
Jedina stavka sa spiska koja je za ovih godinu dana za nijansu jeftinija nego prošle godine, tačnije za 0,01 odsto, jeste računarska oprema.
  • BoeserWolf

    13.07.2022 17:41
    @"Dusan
    13.07.2022 • 12:12
    Pricamo o svetskoj krizi
    koju je nametnuo niko drugi no zapad. Ponovo kroje kapu svima , izazivaju vestacku krizu, namecu svoja bolesna pravila, mesetare i to koriste i nasi trgovci. Sve je to normalno u nenoirmalnom svetu."

    Dulu sleduje nobel za ekonomiju, niko jos ovako dobar sinopsis i objašnjenje nije dao.

    Znaci zapad je izmislio virus, napao Ukrajinu itd. Brzo da javis ovo Fridmanu i ostalim ekonomistima.

    Kad bi samo postojao jednostavan odgovor za sve probleme kao za svetsku ekonomiju.
  • Marija

    13.07.2022 17:04
    Cene
    Ocigledno ne znate da izracunate procenat. Poskupelo je mnogo vise.
  • Ana

    13.07.2022 14:05
    :/

    Da sede mirno kao i zadnjih nekoliko decenija jer boze moj mi ipak zivimo u lideru regiona I sve nam je fino i lepo.
    Nista ovde narod nije bolji od vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.