Ćulibrk: Svako povećanje plata i penzija poješće inflacija, biće sve više bednih ljudi

Srbija klizi u krizu javnih finansija, sa trenutnom inflacijom višom od 10 odsto ušli smo u kritičnu zonu, a povećanje penzija od 19 odsto poješće inflacija.
To je za N1 istakao glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk. On je dodao da ćemo imati sve više plate u evrima i sve više bednijih ljudi, jer građani ne jedu evre već hranu koja je poskupela za 20 odsto i kupuju gorivo koje je takođe poskupelo.
"Biće sve više bednih ljudi i biće sve više plate u evrima. Kurs će da se drži, a cene rastu. Moraće da se prilagođavaju plate i penzije, ali ćete za te pare moći da kupite manje", upozorio je Ćulibrk.
On je objasnio da će najavljeno januarsko povećanje penzija od 19 odsto biti dovoljno ukoliko penzioneri danas kupuju na čekove sa odloženim plaćanjem na šest meseci. Dodaje da u januaru neće biti ni na nuli jer će proizvodi do tada dodatno poskupeti.
 
"Penzioneri i zaposleni će izgubiti trku sa inflacijom jer je to trka u kojoj nema dobitnika", rekao je Ćulibrk.
 
Upitan ko je odgovoran za inflaciju koja je zvanično 11,9 odsto, a za koju se predviđa da će do kraja godine biti 14, sagovornik N1 napominje da su pola odgovorni spoljašnji faktori, a pola Vlada Srbije.
 
Objašnjava da ne može da se utiče na stanje u svetu, cenu nafte i gasa na svetskom tržištu, ali da se Vlada, s druge strane, ponašala kao pijani milioner i delila novac građanima i šakom i kapom. On podseća na izveštaj Fiskalnog saveta, prema kojem je "bacanjem novca iz helikoptera" potrošeno dve milijarde evra.
 
"Vlada je dosipala ulje na vatru inflaciji koja se već bila razbuktala. Deo tih troškova je uvezen sa strane. Dodatni problem je što je nama hrana poskupela, a osnovni životni proizvodi su zamrznuti od novembra. To će isto morati da se plati kad-tad. Država je teret prebacila na proizvođače, oni sada lošije posluju. Ne možete držati zamrznute cene za sva vremena. Kada pustite one će poskupeti više nego da su lagano usklađivane", rekao je Ćulibrk.
 
Upitan šta radi Narodna banka Srbije, on kaže da je njen glavni zadatak stabilnost cena, ali da naša centralna banka kao da je promenila cilj a da to nikome nije rekla.
 
"Kao da je cilj čuvanje stabilnosti evra i on je 117 dinara već pet godina", napominje Ćulibrk.
 
Govoreći o inflaciji i javnim preduzećima, Ćulibrk kaže da ne može da se utiče na cenu energenata u svetu, ali može na cenu proizvodnje struje "samo da niste dozvolili da se EPS raspadne".
 
"Da su normalna vramena mi bismo struju izvozili, a EPS bi beležio profite. A mi kupujemo sada kada je najskuplja struja na svetu i moramo da se zadužujemo", istakao je Ćulibrk.
 
On kaže da ga plaše analogije i paralele sa krizom 2008. godine, jer smo i tada, podseća, imali rast ali i loše poteze vlasti.
 
"Imali smo vlast koja je u jesen donela ludačku odluku da se penzije povećaju za 29 odsto, kada je ceo svet ulazio u recesiju. I od tada se nismo oporavili", upozorava Ćulibrk i ukazuje da isto što je radio Mirko Cvetković sada radi njegov najveći kritičar Aleksandar Vučić.
 
Za takve poteze vlasti kao jedino objašnjenje vidi populizam.
 
"Građani kao da su omađijani. Kao da ne shvataju da sada mogu da kupe manje nego pre godinu dana… Veštački se prikazuje da ste imali platu od 390 evra, a sada 600 evra. Pa je l' jedemo evre ili povrće koje je poskupelo 20 odsto, kupujemo gorivo koje je poskupelo 20 odsto...", pita Ćulibrk.
 
Ističe da Narodna banka „ima fikciju“ da se održi kurs, čime se na veštački način povećava BDP.
 
"Kada podelite 60.000 sa 120 to je 500 evra, a sa 140 to je manje. I dugovi se izražavaju u evrima pa ispada da nam je i dug manji nego što jeste", objašnjava ekonomski novinar trenutnu situaciju.
  • Ekonomija

    18.07.2022 12:32
    @Bojan
    Jeste, svi će kupovati domaći paradajz jer je to jedino što će sebi moći priuštiti. Sa platama koje si upravo oborio na 150 evra i obezvređenom prethodnom akumulacijom neće imati novca da kupe baš ništa iz inostranstva, dok će oni zauzvrat moći pokupovati sve naše za tepsiju ribe a što će nama doneti minimalan profit za koji opet nećemo moći kupiti ništa od njih. Tako si zarad održavanja nesposobnih proizvođača paradajza koji ne žele da svoju proizvodnju modernizuju, sjebao kompletnu državu i načinio od nje najsiromašniju zemlju Evrope što ni već sada nije daleko, i uspešno učetvorostručio inflaciju i stopu kriminala. Samo neko ko je potpuno lud može zaista verovati da se privreda zemlje oporavlja uništavanjem njene valute.
  • Bojan

    18.07.2022 11:36
    Lobi
    @Dejan
    Ako je kurs realan 200-300 dinara za euro jeftinija ce biti nasa domaca roba od uvozne robe, svi ce kupovati tada npr. jeftiniji domaci paradajz za 200 dinara od uvoznog albanskog koji bi tada stajao 2.000 dinara, podsticace se domaci poljoprivrednik i privrednik koji ce da izvozi svoje proizvode a od izvoza se puni drzavna kasa. E posto je cilj da se sve domace unisti zato stranci preko NBS drze godinama kurs evra stabilan na 118 dinara jer to odgovara uvoznickom lobiju.
  • Dusan Dzigurski

    15.07.2022 13:24
    Zakljucak koji se stalno namece kada se prica o ovoj drzavi je: s.anje zemlja kako god da okrenes.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija