Advokat: Milenkoviću nuđeno 100.000 evra za "dogovor" o Jovanjici, šta je tužilaštvo preduzelo

Branilac načelnika Odeljenja za borbu protiv narkotika Slobodana Milenkovića izjavio je da će njegova advokatska kancelarija pokrenuti pravne postupke pred domaćim i međunarodnim institucijama.
Kako je naveo advokat Zdenko Tomanović, postupci će biti pokrenuti povodom pokušaja urušavanja "ličnog i profesionalnog integriteta njegovog branjenika", koji je otkrio uzgajanje marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica".
Tomanović je naveo da je Milenković na meti zajedničkog ubrzanog poduhvata "jednog dela Višeg javnog tužilaštva i pojedinaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova".
Dodao je da se ne može nijedan pripadnik policije koji je nosilac najvećih profesionalnih tajni, "jeftinim pravnim doskočicama podstrekavati da u razgovoru kao građanin otkriva tajne svog operativnog rada i time stvori uslove za ugrožavanje i svog života i života svojih saradnika".
 
Tomanović je istakao da je "nužno da tužilaštvo upozna javnost šta je od provera preduzelo od kada je dobilo akt u kojem je navedeno da dva uticajna člana SNS-a preko posrednika nude Milenkoviću napredovanje u karijeri i 100.000 evra ako se dogovore o Jovanjici", budući da je reagovalo i dalo policiji nalog za postupanje "na osnovu javno objavljenih informacija bivših pripadnika MUP-a protiv Milenkovića u tabloidima".
 
On je dodao da je u isto vreme Više javno tužilaštvo upoznalo javnost da "u vezi životne ugroženosti Milenkovića i nepostupanja nadležnih državnih službi više od osam meseci ne reaguje jer nije dobilo nikakav akt".
 
"Nije 'Jovanjica' zamena teza ili taktika Milenkovića, kako to danas navodi kolega Viši javni tužilac koji kaže da za građanina Milenkovića važi pretpostavka nevinosti i istovremeno da imaju konkretne činjenice, već je 'Jovanjica' razlog za životnu ugroženost Milenkovića", rekao je Tomanović.
 
Istakao je i da je takvo postupanje tužilaštva "opasan pokretač ekstra motivisanosti pojedinih državnih službenika da politički orkestriranu medijsku kampanju dekriminalizacije 'Jovanjice', uz pomoć svojih funkcija sprovedu u delo kroz kriminalizaciju onih koji su se suprotstavili državnom kriminalu".
 
Advokat je naveo i da će o konkretnim pravnim postupcima u cilju zaštite prava Slobodana Milenkovića advokatska kancelarija Tomanović obavestiti javnost nakon njegovog saslušanja, koje za zakazano za utorak, 19. jul.
 
Tužilac: Više tužilaštvo ne istražuje "Jovanjicu", nego zakonitost rada Milenkovića
 
Prethodno je viši javni tužilac Nenad Stefanović izjavio da je "Više javno tužilaštvo u Beogradu zainteresovano za zakonitost rada načelnika IV odeljenja UKP-a Slobodana Milenkovića, zbog čega svaka indicija o nezakonitosti njegovog rada mora biti proverena".
 
On je u intervjuu za Blic rekao da se provere, koje se vrše u vezi sa postupanjem Milenkovića, "ne zasnivaju samo na navodima pojedinih medija i bivših visokih funkcionera MUP-a, već i na konkretnim činjenicama koje su vrlo indikativne i zahtevaju detaljno utvrđivanje svih relevantnih okolnosti".
 
"Zamena teza koja se vrši skretanjem pažnje javnosti na slučaj 'Jovanjica' deo je taktike, možda ne toliko samog Milenkovića, koliko pojedinaca i pojedinih medija, u cilju da se umanji značaj postupanja javnog tužilaštva i da se unapred diskredituju njegove odluke", naveo je Stefanović.
 
Istakao je da je jasno da Više javno tužilaštvo ne istražuje "Jovanjicu", niti ugroženost Milenkovićeve bezbednosti, dodajući da su sve okolnosti u vezi sa predmetom "Jovanjica", pa i najavljeno svedočenje Milenkovića, u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal koje vodi postupke u vezi sa tim predmetom.
  • Pop27

    17.07.2022 11:47
    Zakorovila njiva
    Korov preti da se od njega žito neće ni videti! Sramota nada sramotama. Za mnoge je ovo važnije nego tamo neka Ukraina itd. Zašto se maltretira pošten profesionalac i još se preti atakom na život???
    Sledim se svih tih i takvih dešavanja pa se (kobojagi) tešim, penzio zlatna si ... Strašno...
  • Cia

    17.07.2022 09:21
    Pravda
    Sns sektasi u akciji! Izdrzi ljudino jos malo i ovi su proslost!
  • misko

    17.07.2022 08:56
    taj dan ce uskoro doci
    zivim za dan kada se se sve rasvetliti u vezi jovanice i belivukovog klana, i kada ce zatvori biti prepuni politicara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.