Arms watch o padu aviona u Grčkoj: Kakve su veze trgovca oružjem Slobodana Tešića sa firmom Valir?

Međunarodni portal Arms watch otvara vezu između beogradske firme Valir koju je ministar odbrane naveo kao vlasnika robe u avionu koji se srušio u Grčkoj i srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića.
U tekstu se iznosi podatak da je igrom slučaja Valir registrovan samo dve nedelje nakon uvođenja novih sankcija Tešiću i njegovom timu.
Arms watch podseća da je Tešić pod američkim sankcijama od 2017. godine, kao i da je skoro deceniju proveo na listi zabrane putovanja Ujedinjenih nacija (UN) zbog kršenja sankcija UN protiv izvoza oružja u Liberiju 2003.

Ministarstvo finansija SAD označilo je Tešića kao "jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu", navodeći da je direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama. Tešić je, prema navodima američkog Ministarstva finansija, vodio potencijalne klijente na odmor visoke vrednosti, plaćao školovanje njihove dece u zapadnim školama ili univerzitetima i koristio je velik mito da bi obezbedio ugovore, piše ovaj portal, prenosi N1.

Nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Srbiji 2012, godine, Tešić je skinut sa crne liste UN, a sprski ministar spoljnih poslova mu je čak dao dipomatski pasoš, iako on nije bio diplomata, podseća Arms watch.
 
Taj portal piše i kako su SAD 2019. uvele sankcije devetorici Tešićevih saradnika. U saopštenju objavljenom 9. decembra, Ministarstvo finansija je navelo da je devetoro "postupilo ili navodno delovalo u ime ili za račun" Tešića, koji se nalazi na američkoj listi sankcija i kojem je zamrznuta imovina.
 
Igrom slučaja, firma "Valir" registrovana je samo dve nedelje nakon uvođenja novih sankcija Tešiću i njegovom timu. Osnivač i direktor firme bio je Stefan Čupković, piše Arms watch.
 
Prema informacijama iz Agencije za privredne registre Srbije, on je bio i predstavnik "Elvante LTD" u Srbiji, čiji je direktor bio Goran Andrić (jedan od devetoro Srba povezanih sa Tešićem, koji su na crnoj listi SAD).
 
Druga kompanija koju zastupa Stefan Čupković, a koja je indirektno povezana sa Slobodanom Tešićem, je "Lusor". Adresa firme je ista kao i adresa "Elvante".
 
Kako prenose srpski mediji, stvarni vlasnik kompanije "Lusor" je državljanin Jemena sa srpskim pasošem, Kaled Hamed, blisko povezan sa Slobodanom Tešićem.
 
"Valir" je 2021. i 2022. izvezao 249 tona srpskog oružja u SAD, prema podacima US Importsa i javnoj evidenciji, ističe Arms watch. U 2020, samo godinu dana od osnivanja, kompanija je prijavila 15,4 miliona dolara godišnjeg prihoda.
 
Na sajtu APR-a, u polju delatnost stoji nespecijalizovana trgovina na veliko, a jedino ime koje se zvanično vezuje za Valir je Mladen Bogdanović, koji je za Novu.rs izjavio da su školske mine ugovorom iz 2021. prodate vojsci Bangladeša.
 
"Ne postoji nijedan čist dokaz ko stvarno stoji iza kompanije Valir, ali veoma je sumnjivo da je ta kompanija za samo jednu godinu, sa samo troje zaposlenih, startom od nule zaradila gotovo 15 i po miliona dolara. Kako je takva kompanija odjednom postala partner države? Sve to dovoljno je da se pokrene jedna nezavisna istraga koja bi ispitala sve poslove ove kompanije i ko je njen stvarni vlasnik, ne onaj na papiru, već onaj koji stoji iza tog impresivnog uspeha", navodi Diljana Gajtandžijeva, novinarka Arms Watcha, prenosi N1.
 
Uprkos tome što je pod američkim sankcijama, Slobodan Tešić je 2019. godine registrovao firmu u SAD – "Style Cupid Inc", otkriva Arms watch.
 
Kompanija je bila registrovana na Floridi i nema podataka o tome kojom delatnošću se bavila. Neaktivna je postala 31. marta ove godine.
  • Pera

    19.07.2022 16:58
    Dokle će ovaj narod da trpi Vucica I SNS da nas brukaju u svim sferama zivota I to pred celim svetom.
  • Kartelska država

    19.07.2022 09:31
    Ala se svi oni dooobro sprdaju sa svima nama...
  • Bane

    19.07.2022 08:05
    Miloše, ne kaže se "oružije" nego oružje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.