Popis stanovništva od 1. do 31. oktobra, na njemu više novina, a jedna se tiče muškaraca

Na popisu stanovništva koji će se u Srbiji obaviti od 1. do 31. oktobra ove godine biće angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača i 2.200 instruktora.
Popis stanovništva od 1. do 31. oktobra, na njemu više novina, a jedna se tiče muškaraca
Foto: Pixabay
Preliminarni rezlutati biće poznati do kraja novembra, rečeno je na konferenciji za novinare u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).
Pomoćnica direktora RZS za Sektor društvenih statistika Snežana Lakčević je rekla da će se ovaj popis razlikovati od prethodnih u tome što će biti korišćeni elektronski upitnici. Dodala je da su formirane 74 popisne komisije, čiji su članovi i 88 pripadnika nacionalnih manjina.
"Metodologija je potpuno usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka i (lični podaci) ne mogu se koristiti u druge svrhe", kazala je Lakčević.
 
Prema njenim rečima, preliminirni rezultati popisa znaće se 30 dana nakon završetka popisa, odnosno 30. novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni između aprila 2023. i maja 2024. godine.
 
Lakčević je istakla da će popisom biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.
 
Iako nema bitnih novina kada su u pitanju sadržaji popisnih obrazaca, Lakčević ističe da je bitna novina ta što će se prvi put u popisu pitati za biološki broj dece i mušku populaciju jer se u prethodnim popisima ovo pitanje odnosilo isključivo na žene.
 
Takođe, novo je i što će prvi put nakon popisa 2022. godine postojati podatak o broju zgrada sa stanovima, godini izgradnje zgrade i da li u zgradi postoje liftovi. Prvi put na osnovu popisnih podataka će biti povezani i popisni i geoprostorni podaci do nivoa kućnog broja.
  • Trt

    10.09.2022 18:30
    Bila na obuci, nisam sendvičar. Plaćaju 82din po anketi
  • Lala

    21.07.2022 14:10
    Zaštita podataka
    Naravno da će podaci o popisu stanovništva biti zaštićeni i neće biti nikakvih zloupotreba. Sve će izaći na videlo pre sledeće izbore tako da će SNS aktivisti šetati ulicama od kuće do kuće sa svim mojim (i ostalih ukućana) podacima sa pitanjem za koga ću glasati i da li ću izaći na izbore. Do sada su koristili samo zvaničan birački spisak sa manje podataka o licima i ukućanima.
  • ZOZONE

    20.07.2022 12:10
    @ Дуле
    Nisi mnogo pogresio. Po neustavnom i diskriminatorskom zakonu o "socijalnoj karti", belezi se i sa kim si bio partner. Svako sa kim si bio, makar i na jednu noc. Taj zakon je uzasno bolestan. Imas intervju sa Milanom Bosikom na EQ TV, gde Milan do detalja iscitava taj zakon i objansjava sa pravne strane. Preporucujem svima da pogledaju, jer to nam SSNS vec krece sprovoditi. Tiho je usvojen, mislim u martu. Nazadnjaci su zlocinci. Tu nema druge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.