Poslodavci: Povećanje minimalca ako budu smanjeni porezi i doprinosi na zaradu

Povećanje minimalne cene rada moguće je samo ako budu smanjeni porezi i doprinosi na zaradu, ocenilo je 87 odsto preduzeća u anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije.
Poslodavci: Povećanje minimalca ako budu smanjeni porezi i doprinosi na zaradu
Foto: 021.rs

Pregovori Unije poslodavaca Srbije, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu treba da počnu prvih dana avgusta, a Unija tradicionalno pre početka pregovora istražuje stavove preduzeća o ovoj temi.

Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca, 68,3 odsto složilo se sa ocenom da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada i ovaj udeo je za pet odsto veći nego prethodne godine. Nešto manje od trećine poslodavaca (31,7 odsto) smatra da za povećanje minimalca ne postoje uslovi.

Od poslodavaca koji smatraju da ima uslova za povećanje minimalca, najveći deo (19,8 odsto) smatra da je optimalno povećanje između devet i 12 odsto. To znači da bi minimalna mesečna zarada iznosila oko 41.500 dinara.
Za povećanje do pet odsto izjasnilo se 4,5 odsto ispitanih, za povećanje od šest do osam odsto je njih 12,4 procenta, od 13 do 15 odsto povećanja prihvatilo bi 12,7 odsto, a rast minimalca iznad 15 odsto podržava 17,8 odsto poslodavaca kojima je prihvatljivo povećanje minimalca.
 
Кao meru koja bi pomogla preduzećima da isplate povećanu minimalnu cenu rada, ogromna većina anketiranih vidi umanjenje poreza i doprinosa na plate. Sledeća mera koja bi bila značajna za privredu je povećanje neporezivog dela zarade, a zatim i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, navela je u saopštenju Unija poslodavaca.
 
Od preduzeća koja su ocenila da nema uslova za povećanje minimalne cene rada, ubedljiva većina (81 odsto njih, odnosno četvrtina ukupnog broja anketiranih) smatra da bi time ugrozili poslovanje preduzeća.
 
Smanjenje broja zaposlenih najavljuje 39 odsto, odnosno više od 12 odsto od ukupnog broja učesnika u anketi.
 
U anketi Unije poslodavaca Srbije učestvovalo je 356 preduzeća, koja zapošljavaju više od 44.000 ljudi.
 
Sindikat: Šta će na kraju 2023. moći da se kupi za 40.000?
 
U Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) rekli su ranije, da su, najavom moguće cifre minimalca za sledeću godinu, pregovori obesmišljeni, jer još nisu ni počeli, a faktički su završeni.
 
"Ništa nam ne znači da sada živimo u nadi da ćemo od 1. januara imati 40.000 dinara, jer do tada treba preživeti. Zamislite iznos minimalne zarade od 40.000 dinara u decembru 2023. godine. To je zaista obeshrabrujuće, razočaravajuće. Zato moramo da imamo i plan B, jer u svakom slučaju nismo zadovoljni ovakvim naznakama povećanja minimalne zarade", rekao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković, preneo je Biznis.rs.
  • Oštećeni

    02.08.2022 10:42
    Koliki god ga bude minimalac radnici koji ga dobiju na račun kod jednog broja poslodavaca (STR) moraju da vrate deo gazdi i da usput rade sa dva slobodna dana mesečno i to kada im gazda odredi. Godišnji odmor 15 dana ukupno sa subotom i nedeljom, neplaćen rad za verske i državne praznike. To niko ne proverava i sankcioniše. Naravno ima i svetlih primera poslodavaca.
  • Privatnik

    02.08.2022 08:15
    Poslodavac koji ne moze radniku da isplati makar 50k dinara neto mesecnu platu, bez da kuka, ni ne treba da se bavi biznisom. Lako.je kukati na drzavu, a ovamo kamioni, avioni. Bogate se na grbaci radnika, a kriva im drzava. Drzava svuda u svetu uzima svoje. Pitanje je koliko realno privatnik uzima od radnika
  • Drzava

    02.08.2022 08:09
    Bice i to, ali juce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.