Brnabić: Srbija smatra da je Tajvan deo Kine

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da Srbija podržava politiku "jedne Kine" i da Tajvan smatra sastavnim delom Kine.
Brnabić: Srbija smatra da je Tajvan deo Kine
Foto: FoNet (Milica Vučković)
"Taj stav se neće menjati", istakla je Brnabić tokom sastanka sa kineskom ambasadorkom u Srbiji Čen Bo.
Kineska ambasadorka zahvalila se na doslednom stavu Srbije i podršku Kini po tom pitanju.
Dodala je da Srbija i dalje može da računa na kontinuranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i na razvoj i unapređenje saradnje u oblastima poput zelene agende, energetike, biotehnologije i razvoja novih tehnologija.
 
Sastanak Brnabić i kineske ambasadorke održan je istovremeno sa tajvanskom posetom predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Njena poseta Tajvanu podigla je tenzije između SAD i Kine.
 
Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom i protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama, uputio je oštre reakcije i najavio više vojnih vežbi u blizini Tajvana. Narodnooslobodilačka armija Kine počela je trodnevne vežbe gađanja. Kina vidi Tajvan kao otcepljenu pokrajinu koja mora da postane deo zemlje i nije isključila moguću upotrebu sile da bi se to postiglo.
 
Tajvan odbacuje zahteve Kine i kaže da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti ostrva.
  • Vule

    05.06.2023 14:27
    Čale nema pojma
    Kina je jedinstvena, ali jedina legitimna vlast je ona na Tajvanu. Zvaničan i službeni naziv Tajvana je Republika Kina!!!!!! Nakon građanskog rata 1949. došlo je do obaranja Kuomintanga od strane komunista, i time izgnanstva kuotminga i cele i Republike na Tajvan. Tamo je Kuotming proglasila Taipei privremenom prestolnicom Republike Kine i nastavila sebe smatrati jedinom zakonitom kineskom vladom. Dakle Kontinentalnu kinu treba vratiti pod suverenitet Tajvana!!!!!!
  • Nikola

    05.08.2022 11:04
    Fikus izmislio rupu u saksiji. Sada ce vise da napreduje, bolje zalivanje.
  • Mrki

    04.08.2022 17:27
    Bolje da nam Tajvanske firme dolaze i kod nas prosiruju proizvodnju svoje elektronike nego Kinesko komunisticke zeleznice, asfalt i gume. Ah da Tajvanske firme idu u EU i SAD.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija