Preminuo aforističar Zoran T. Popović

Jedan od najistaknutijih srpskih aforističara Zoran T. Popović preminuo je danas u 65. godini u Pančevu, nakon kraće bolesti, saopštio je Beogradski aforističarski krug.

Popović je rođen 1957. godine u Somboru, tokom karijere je radio u "Utvi", bio je direktor Doma kulture u Kačarevu kod Pančeva i bio je osnivač međunarodnog festivala humora i satire "Žaoka", koji se održavao u Kačarevu.

Najviše je pisao satirične aforizme, ali i kratku formu o ženama i muškarcima, o sportu i za decu. Aforizme je objavljivao u Ježu, Pančevcu, Politici, Novostima, Danasu, NIN-u, Književnim novinama i drugim.

Autor je 12 zbirki aforizama. Prva njegova knjiga, pod naslovom "Organizovano rasulo" pojavila se 1994. godine, a poslednja, nazvana "Dođoh, videh, prebegoh" publikovana je 2019. godine.
 
Laureat je velikog svetskog priznanja "Fondacije Nadži Naman" iz Libana za ukupan kreativni doprinos svetskoj satiri postao je 2015. godine, a sledeće, 2016. bio je pobednik međunarodnog Festivala aforizama "Torino in sintezi" u Torinu, u Italiji.
 
Osvajač je prvih nagrada za aforizme na međunarodnim festivalima u Beogradu, Pljevljima, Danilovgradu, Šapcu i Čajetini, kao i Novembarske nagrade Grada Pančeva u oblasti kulture.
 
Zastupljen je u antologijama aforizama i satire koje su objavljene u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Rumuniji, Italiji, Španiji, Rusiji i drugim državama.
 
Bio je član Udruženja književnika Srbije, Beogradskog aforističarskog kruga i Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva.
 
Vreme i mesto sahrane Zorana T. Popovića biće naknadno određeni.
  • Dr Milanče Mitovski

    09.08.2022 06:19
    САУЧЕШЋЕ КОЛЕГИ!
    ПОРЕСКА И ОСТАЛА ОБАВЕЗА

    Непремостива обавеза је да се плати порез на све и свашта, па и ономе ко нема везе са пореском политиком. Порез, кажу, да утиче на буџет државе, кућни буџет. Из пореза се подмирују пензије, градња путева и аутопутева, изградња наших фабрика, разне лоповлуке и криминалне радње за које, ко бајаги не зна нико, гајење дрогу с ногу и много тога за које политичари нити су чули, нити имају какву органску везу.

    ♣ Боље је бити глуп, него ружан, мање се примећује (види) глупост.
    ♣ Политичари нам причају како ћемо живети у будућности. Никада боље!?
    ♣ Позната су девет светска чуда. Код нас је још и коридор десети.
    ♣ Санкције Русији, које је увела Црна Гора, нису дале да Путин одспава ни сат времена.
    ♣ Председника је изабрала мањина, а већина може да га слуша и трпи,
    ♣ Деца се прво науче да авиони се користе за бомбардовање, а затим и да путују.
    ♣ Наши лопови су угрожени, јер је покрадено све што су намеравали да покраду.
    ♣ На коњу су сви који су ушли у Народну Скупштину.
    ♣ Од уласка у политичке воде, само бистре политику.
    ♣ У Дарвиновој теорији, да је човек постао од мајмуна, сада не верују ни мајмуни.
    ♣ Странка која има велику подршку народа, може се одрећи гласова умрлих.
    ♣ Наше везе са ММФ-ом толико су напредовале да нам је скројио судбину гратис.
    ♣ Када све ставим на папир, мени не остаје ништа.
    ♣ Ове зиме Европа ће схватити како је Русима у Сибиру.
    ♣ Раније се ратовало прса у прса, сада зараћене стране су удаљене. Не могу да се гледају.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.