Skoro 4.000 požara na otvorenom u Srbiji u manje od dva meseca

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić rekao je da je od 1. jula zabeleženo 3.797 požara na otvorenom, da ih trenutno nema, ali da su oni 24 sata u pripravnosti.
Skoro 4.000 požara na otvorenom u Srbiji u manje od dva meseca
Foto: 021.rs

Čaušić je za RTS rekao da požare lokalizuju za 24 sata, u čemu im pomaže pet helikoptera sa vedrima.

Od početka godine u Srbiji je zabeleženo ukupno 18.335 požara, a 70 osoba je stradalo, uglavnom u požarima u stambenim objektima, pokazuje evidencija MUP-a.

Od 1. januara u Srbiji je izbilo 12.129 požara na otvorenom, a svi su stavljeni pod kontrolu za samo 24 sata. Osam osoba je u tom periodu stradalo, a 48 je spaseno direktno iz požara.
 
Čaušić je precizirao da su od 1. jula imali 5.717 intervencija, od kojih su požari na otvorenom bili u 3.797 slučajeva. Stradalih nije bilo.
 
"U ovom momentu nemamo nijedan aktivan požar, imali smo proteklih dana značajnije, u Novom Pazaru, Preševu, Bukovcu kod Novog Sada i u Vršcu. Svi su likvidirani ili lokalizovani", naveo je Čaušić.
 
Iako ima na određenim mestima panjeva koji gore, vatra u takvim slučajevima ne može da se proširi i oni ce se sami ugasiti, dodaje Čaušić.
 
Ističe da su u Sektoru za vanredne situacije na oprezu 24 sata kada su ovako visoke temperature, jer suša povećava rizik od izbijanja požara na otvorenom. Dodaje da je ljudski faktor u najvećem broju slučajeva uzrok.
 
Ukazuje na opasnost do koje može da dovede bacanje opušaka, paljenje strnjike, roštiljanje, ali i neisključivanje ringli, klima-uređaja i punjača kada nismo kod kuce.
 
MUP ima pet helikoptera sa vedrima, a u narednim mesecima stižu i pojačanja, najavio je Čaušić.
 
"Naši eksperti na terenu procenjuju da li je svrsishodno i moguće koristiti helikopter, zatim se konsultujemo sa kolegama iz helikopterske koji vrše izviđanje sa pilotskog stanovišta i ministar unutrašnjih poslova onda odobrava slanje helikoptera", pojašnjava Čaušić.
 
On je rekao da su helikopteri iz Srbije bili angažovani na gašenju požara u Trebinju i u Sloveniji.
 
"Obavili smo fantastičan posao u Sloveniji, najviše vode smo izbacili od svih timova za spasavanje... Srbija je uvek spremna da pomogne i helikopterima i vatrogascima. Ne samo da je humano pomoći, već je to i veliki prestiž. Srećan sam što imamo kapacitet, znanje, obučene ljude koji na najbolji način predstavljaju našu zemlju", zaključio je Čaušić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.