Reakcije na rehabilitaciju Kalabića: Zamagljena granica između fašizma i antifašizma

Na odluku suda u Valjevu da se četnički komandant Nikola Kalabić ponovo rehabilituje - predstavnici države su i dalje bez komentara.

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da nema pravo to da komentariše, jer nije doneta pravosnažna odluka, piše N1.

 

Istoričari i sociolozi poručuju da je sud napravio loš korak i da to, kao i zanemarivanje istorijskih činjenica, dovode do novih podela u društvu.

"Imam prilično limitiran prostor da komentarišem tu odluku zato što je taj sudski proces još uvek je u toku i to nije pravosnažna odluka, tako da šta god da kažem, može da se protumači kao pritisak izvršne vlasti na sudsku vlast, pa čak i izvršne vlasti u tehničkom mandatu, tako da verujem da je taj postupak još uvek u toku i da u tom smislu nemam pravo da komentarišem", rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.
 
Za razliku od premijerke, istoričar Predrag Marković, ipak, ne odustaje od komentarisanja sudske odluke u slučaju Kalabića. Kaže da je sud napravio loš potez, ali da je, uprkos tome, zbog istorijskih okolnosti teško doneti jedinstvenu odluku.
 
"Ja sam apsolutno protiv rehabilitacije Kalabića, ali je problem što mi ne možemo an pasan da homogenizujemo, ne možemo doneti jedinstven stav o tome. Četinici, za razliku od partizana, nisu ideološki monolit, oni su šaroliki, nema nikakve discipline u njihovim redovima i veoma se razlikuju. Neki su nesumnjivo antifašisti", navodi istoričar Predrag Marković, prenosi N1.
 
"Kada su u pitanju četnici, njihovu ulogu ne 'boji' načelno opredeljenje za borbu protiv okupatora, njihov rad 'boje' zločini koji su učinjeni i stalno odlaganje borbe", ocenjuje za N1 istoričar Srđan Milošević
 
Kaže i da donošenje pravednih sudskih odluka, neretko otežavaju postojeće zakonske odredbe.
 
Odluke suda o rehabilitaciji u slučaju onih koji se terete za ratne zločine, kao i pogrešno predstavljanje fašizma u javnosti, dovodi do podela i posledica u društvu, ukazuje sociolog Dario Hajrić.
 
"Zbog toga ne prepoznajemo neofašizam kada crta murale po zidovima, kada maršira našim ulicama i samim tim negde normalizujemo te ekstremističke stavove i omogućavamo im da uđu u politički mejnstrim, a onda odatle oni prelaze i u obrazovanje, mediju, kulturu i tako dalje. Porast nasilja u društvu je direktno skopčan sa time što smo počeli da kroz tu priču o fašizmu i o antifašizmu, kroz zamagljivanje granice između ta dva, počeli smo na neki način da relativizujemo šta je dobro, a šta loše", konstatuje za N1 Hajrić.
 
Rehabilitacija se ne vezuje samo za Nikolu Kalabića. Ona je 2015. dodeljena komandantu Jugoslovenske vojske – generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću.
 
Opširnije na N1.
  • Budjoni

    10.08.2022 16:24
    METAMORFOZA
    Kada dupe žvaće gaće, rehabilitacija Kalabića. Svedoka za osudu ili rehabilitaciju više nema, za podanike nova tema, da se Vlasi ne sete enormnih poskupljenja, bogaćenja i obećanja. Rehabilitacija posle toliko vremena je zločin čovečnosti i zdravog razuma i za to treba da se odgovara. Preobražaj od četnika, sloganom 100 za jednog, do EU fanatika i Putinovog miljenika. Kada će rehabilitovati AV-a zbog uništenih institucija, pravosudja, zemlje vode i vazduha.
  • Rale

    10.08.2022 10:33
    Rale
    Konkretno za mene ce Cetnici biti domaci izdajnici i zlocinci koji su saradjivali sa Nacistima! Tako sam vaspitao svoju decu i unuke sa argumentima i tuje kraj cele price za mene!!! Nego vratimo se u sadasnjost i ovoj besparici!!! Mnogi se zaludjuju ovim glupostima a nemogu preziveti ceo mesec!!! To je jos jedan od zlocina i genocida nad narodom!!!
  • Dragan

    10.08.2022 09:20
    Ah
    Čitajući novu istoriju ustaše su nas oslobodile "dan pobede u Hrvatskoj",domoljubi,u Srbiji isto četnici koje ni Čerčil nije voleo su izgleda oslobodili Jugoslaviju. Dražin pokret je dekretom kralja ukinut i time su postali hajdučija.Doduše njihov "kralj" pobeže od žene i dvora ne rekavši ni ćao.A o zverstvima četnika u Srbiji (levičari,bogati) ni reci.Ko je predao spisak Nemcima za likvidaciju u logorima Nedića,Kragujevcu,Nisu,Šapcu.Postoje na hiljade slika zagrljenih ustaša i četnika jer su zajedno radili "isti zadatak".Slika kako četnici idu kroz Zagreb zajedno sa NDH ka Austriji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.