Bivši sudija Vrhovnog suda: Vučić je i šef države i cela vlada, a ima ovlašćenja engleske kraljice

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević upozorio je da bi Aleksandar Vučić "po Ustavu trebalo da se drži nadležnosti koje ima, a njih je samo osam".
Kako je rekao, u te nadležnosti ne spada ni da utvrđuje ni da sprovodi politiku, a ipak sve to radi.
"On je i šef države i predsednik vlade, ali je i cela vlada, a hteo bi da bude i pravosuđe. Dakle, on vrši sve tri vlasti, a to ne može da radi čovek čija su ovlašćenja bliska ovlašćenjima engleske kraljice", rekao je Ivošević u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.
Ivošević je naveo da nije uobičajeno, a ne bi trebalo ni da bude, da se u sredstvima javnog informisanja optuženima omogućava da govore o onom što im se stavlja na teret.
 
"Time se narušava jednaka zaštita prava pred sudovima i drugim državnim organima, zajemčena članom 36. stav 1. Ustava. Takva bi praksa mogla biti i svojevrsni uticaj na pravosudne organe, pogotovo kada optuženi javno govori o onome o čemu nije hteo da se izjasni pred javnim tužiocem ili sudijom", naglasio je Ivošević.
 
Na konstataciju da je u Poljskoj pravosuđe zajedno sa građanima učestvovalo u javnim protestima, sa pitanjem da li bi to bilo izvodljivo i ovde, on je rekao da je "takvih protesta 90-ih godina prošlog veka bilo i ovde", podsetivši da je u njima učestvovao sa članovima Upravnog odbora Društva sudija na čijem je čelu tada bio.
 
Kako je rekao, "zato smo svi mi i bili odstranjeni iz sudstva, da bi nakon demokratskih promena ponovo bili sudije".
 
"Ali i kad bi protesta ponovo bilo, oni se ne bi mogli smatrati bavljenjem politikom već suprotstavljanjem sudstva političkim pritiscima i uticajima", rekao je Ivošević. 
  • Mbm

    05.03.2024 16:58
    Korumpirane sudije
    Tacsn je iskaz penzionisanog sudije, ali je tacno i to da ljudi govore javnosti ono sto se zbiva sa sudijama, jer su iste i nazalost nestrucne i korumpirane i cine stetu pravdi i istini, bez ikakvih utvrdjenja i protivzakonitim kvasi presudama.
  • Nikola

    11.08.2022 19:03
    Vucic samo koristi situaciju, on je Predsednik Srbije i Predsednik SNS. Njegova stranka ima vecinu i bira Vladu. Vlada radi kako je SNS kaze a stranka kako je naredi Predsednik stranke. E sada, da li je to moralno je drugo pitanje, naravno da nije posto je ova situacija de fakto diktatura duplog Predsednika. Ali de jure je sve po zakonu i Ustavu.
  • Brunova mama

    11.08.2022 17:45
    Nakaradni Ustav napisao je DSS, u prevodu Koštunica & Co. Otuda Kosovo u Preambuli, a o Vojvodini ni reči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija